Приключение с меч и магия

Приключение с меч и магия – Аксиом16: Поглед отвътре за втората ролева игра в България, излязла у нас през 2006 г.

0
Споделяния
0Точки
“Приключение с меч и магия” по формат прилича на томче на Робърт Джордан и има страхотна цветна корица в стила на западните книги-игри. Колкото до обема, книгата съдържа 448 страници с десетки черно-бели илюстрации, които могат да ви накарат да провесите челюст.

“Добре дошли в света на вашите фантазии! Потопете се в неповторимата атмосфера на магическия континент Магландиум. Бъдете смел воин, мъдър магьосник, безскрупулен мошеник, обаятелен лидер… Освободете въображението си! Бъдете героят на вашите детски мечти и изживейте незабравими приключения с ролевата игра Аксиом16. Спасете света от силите на Злото… или им помогнете да го завладеят – изборът е изцяло ваш!“

Това са думи от корицата на ролевата игра “Приключение с меч и магия”, първата книга по системата Аксиом16, но за съжаление повече подобни книги след нея у нас не излязоха…

В тази статия ще се опитаме да надникнем в системата Аксиом16 на Иван Атанасов и ще ви покажем нейните качества и недостатъци, но преди да започнем, нека да хвърлим един поглед върху самата книга – чисто като физичен предмет от нашето родно книгоиздаване през годините:

“Приключение с меч и магия” по формат прилича на томче на Робърт Джордан и има страхотна цветна корица в стила на западните книги-игри. Колкото до обема, книгата съдържа 448 страници с десетки черно-бели илюстрации, които могат да ви накарат да провесите челюст. Забележително е, че всички до една са дело на двама (тогава млади) български художници – Светослав Христов и Павел Байрактарски. Качеството на хартията е повече от добро и това допълнително доближава книгата до западния стандарт (кориците й обаче не са твърди, а меки).

Книгата е разделена на четири части и включва в себе си всичко, което ви е нужно, за да играете ролева игра – правила за играча, съвети за Разказвача и описание на един фантастичен свят, в който да изживеете вашите приключения. Четвъртата част е отделена за карти, таблици, примерни дневници (за героите и чудовищата) и други помощни материали, които също са на много добро ниво. Специално дневникът на персонажите е направен по подобие на любимите ни компютърни игри – с икони за всяко качество. За съжаление Дневникът е само едно копие и трябва да се преснеме за всеки герой, но това не е сериозен проблем, всеки може да го свърши.

Когато започнах да чета правилата, първото, което ми направи впечатление беше „ужасният“ им обем. Те са описани на близо 140 страници. Не казвам, че това е много, но честно казано, много от начинаещите играчи могат да се уплашат само при вида им. Авторите са опитали да си спестят писането на безкрайни таблици и са представили всяко правило като сравнително проста математическа формула… Може и да е функционално, тъй като не ограничава възможностите на играчите, но пък само си представете как тези 140 страници заплашително ви напомнят учебника по математика… Много хора ще побягнат ужасени само при вида им и т.н.

Хубавото е, че в Аксиом16 почти всичко се свежда до една-единствена формула. Без значение дали сте в битка, или водите преговори, дали повдигате камък, или разбивате врата – в играта винаги се използва универсалната формула за успешно действие (УФУД). За да успеете, в действието си вие трябва да хвърлите три зара и да прибавите умението, което използвате в случая. За да бъде действието успешно, трябва да получите число по-голямо от 16 плюс съответстващото на ситуацията усложнение. Когато свикнете с УФУД ще разберете, че Аксиом16 всъщност не е сложна, но нека сега да погледнем и как се случва Създаване на героя в играта?

Както във всяка уважаваща себе си ролева игра и тук играчът има избор между няколко раси, с които да играе. В Аксиом16 изборът му е сведен до човек, елф, джудже, гигант, гущер и гоблин. Расата определя някои уникални способности, както и физическият облик на героя ви. Следва избор на име, пол, възраст, височина, тегло, отличителни белези и лична история. Всичко това е много добре описано и систематизирано, и подкрепено с достатъчно примери от създателите.

Следващата стъпка е най-сложната. Разполагате с определено количество Точки за Развитие, с които заплащате развитието на героя си. Всяко научаване на ново умение, повишаване на показател, запаметяване на заклинание и т.н. се заплаща с тях. Те са основният ресурс за развитие на героя. Не си мислете, че е лесно да разпределите тези точки – направо не стигат за нищо, тъй като колкото по-висока е степента на дадено умение/показател, толкова по-скъпо струва неговото повишаване. А повярвайте, ще искате те да са високи, за да изиграете играта!

Успокоителното е, че при всяко достигане на ново ниво ще получавате нови точки за развитие (и то не малко), така че ще се доразвиете. Интересното е, че за разлика от всички останали ролеви игри, които аз съм играл, тук героите стартират на нулево ниво, а не на първо, а това е странно…

Основните показатели на героя ви са: Сила, Ловкост, Интелект, Прецизност и Издръжливост. Производните показатели са много повече и не могат да се повишават с точки за развитие, а се образуват от основните – например Точките за действие се образуват от Скорост и Ловкост и т.н.

Един от най-важните показатели в играта е именно „Точките за действие“, който определя колко действия може да извърши героя за единица време (един боен рунд например). Разбира се, това се ползва най-вече по време на битките, а вече е време сега да се спрем в детайли и на тях.

Правилата Аксиом16 отделят голямо внимание именно на сраженията. На тях е посветена отделна глава и аз няма и да се опитвам да влизам в подробности, а само ще спомена, че те се разиграват на бойно поле, което е разграфено на квадратчета (има описани и други варианти). Всеки участник в битката действа според показателите си „Реакция“ и „Точки за действие“ (ТР), които определят кога и колко действия може да извърши той.

За измерването на схватката е използван стандартния за ролевите игри „рунд“, през който всеки един герой (или създание) може да действа. Възможностите на героя са почти неограничени и включват набор от десетки действия – всяко със своя цена в ТР. Почти всичко, за което може да се сетите е описано, а има дори и правило за симулиране на произволни действия (включени са правила и за „Бой с Езда“!).

В правилата има доста необичайни хрумвания, които не се срещат често в други системи. Има описана подробна система за борба, специални атаки със и без оръжие и др. Има и много други умения, които влизат в много ситуации в играта и дават възможност на играча да предприеме повече действия, а не само да налага с меча. Играта е преминала достатъчно тестове, преди да бъде издадена, така че в механиката на схватките трудно може да се намерят сериозни бъгове.

Героите на високи нива стават чутовно добри, но всеки от тях е много различен от останалите и е силен по свой си начин. Именно в разнообразието и комбинативността в развитието на героите е най-голямата сила на Аксиом16. От гледна точка на времето, системата донякъде е устояла, да.

Разбира се, в играта има правила за изричане на заклинания и авторите са се погрижили за десетки магии, обединени в осем магически школи (огън, вода, въздух, хаос, мрак и т.н. – общо над 150 заклинания). Отделно от това има и правила за „вграждане на магия в кристали“, както и обширна секция на алхимика, в която е описано как героят може сам да открива и забърква магически еликсири. Всички тези въпроси ни отвеждат към Предмети и екипировка на героя:

Списъкът с предмети и инвентар е повече от внушителен. Авторите са разгледали и описали най-важните неща, които могат да потрябват в едно приключение (оръжия, брони, отвари, предмети от бита и т.н.). Освен това в книгата е включен списък на услуги и цени, който може да послужи на опитния приключенец (наемане на карета, цени в страноприемница и др.).

Специално внимание е обърнато на някои редки и не толкова редки материали като бронз, митрил, вълна – които могат да потрябват в мисиите на героите – а също така и ценоразпис на животни като кон, куче, овца и др. Тук е момента да отбележа и един пропуск – липсват цени за някои от основните магически предмети и еликсири, които още тогава авторите обещаха да поправят грешката си и да ги публикуват на сайта си, но сайтът им не получи никаква поддръжка и проектът се разпадна!

Какво обаче можем да кажем за тази книга за приключения с оглед, че днес вече е 2023 година и подобни книги, особено на български, вече се намират много трудно на пазара, или въобще няма такива? „Аксиом16“ се зароди в офиса на списанието за компютърни игри Gamer’s Workshop от близкото минало, които си поделяха един апартамент с издателя Иван Атанасов (и автор на „Приключение с меч и магия“) и неговото списание за фантастика с името „Фентъзи Фактор“.

В онези години Иван (и правилно!) си даде сметка, че подобни жанрове на ролева тематика ще се търсят, а и ще запълнят празнината оставена у нас след замирането на книгите-игри. В резултат се появи именно тази игра, за което четохте по-горе и за която бяха вкарани множество ресурси от много хора, вкл. авторът на тази статия беше вписан в благодарност в издателското каре в нея.

Но годините си минаваха, и макар, че тиражът на книгата беше изчерпан, усилията относно продължение и втора част се превърнаха в химери и никой вече не вярваше, както спря да играе Аксиом16. Нещо повече, в онези години хората откриха, дори по едно и също време със злополучния Аксиом16, MMORPG в лицето на компанията Blizzard и World of Warcraft, което на практика обезсмисли напълно подобен формат (за който се изискват най-вече ЧЕТЕНЕ С УЧЕНЕ), а повечето фенове просто искаха да цъкат с мишката и да се забавляват вместо да мислят.

Факт, че самото списание, което поддържаше проекта жив, в даден момент към 2007 също спря да излиза, а единствените новини на сайта им бяха инициативи на моя милост (Ян) в Разград. Беше време да осъзнаем колко обречено се получи всичко всъщност. В крайна сметка, авторите си дадоха последен зор и напън да опишат в няколко безплатни pdf самата механика и света на Титания и след това повече не се чу за играта никъде, но трудът им остава автентичен!

 

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Няма съдържание
Остави коментар