Арена

От Джордж М. Джордж

В древен Рим зрелищните двубои са били поставени на професионална основа. Отлично обучените бойци са се сражавали до смърт пред опиянените от кървавите схватки тълпи. Тези професионални бойци са се наричали ГЛАДИАТОРИ. За съдбата на един такъв съвременен ГЛАДИАТОР ще си отговорен в тази книга.

През цялата човешка история, още от най-древни времена и досега, двубоят между опитни и умели бойци винаги е бил едно от най-привлекателните зрелища. В началото противниците обикновено са били войници, които в директен сблъсък, пред очите на племето, са решавали противоречията си. По-късно, в античния свят специално обучени атлети се биели пред публика за честа на своят град, а много често изходът на някоя война се е определял с двубой между предводителите на враждуващите армии.

Едва в древния Рим “ зрелищните двубои“ са поставени на професионална основа. Отлично обучени бойци се сражавали до смърт пред опиянените от кървавите схватки тълпи. Тези професионални бойци били наречени ГЛАДИАТОРИ. Времената се менят, а с тях и човешките нрави. През Средновековието смятали древните гладиаторски борби за позорни и провеждали рицарски турнири, които освен по патетично написаните правила и използваните оръжия, малко серазличавали от римските.

Съвременният свят заменил турнирите с боксови мачове и със срещи по „свободна борба“, не по-малко жестоки и кървави от римските. В наше време, когато културите на Изтока и Запада са в тесен контакт, “ гладиаторските борби“ преживяват своя втори разцвет. Ежедневно се провеждат хиляди двубои в стотици различни бойни стилове. Съществуват десетки турнири с най-различни правила, но както винаги всичко се свежда до едно — ДВУБОЙ НА ОПИТНИ БОЙЦИ ПРЕД ЖАДНА ЗА ЗРЕЛИЩА ПУБЛИКА.

Въпреки огромното многообразие, съществува едно всеобщо и неотменно правило — ПРОТИВНИКЪТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ УБИВА НАРОЧНО! И както винаги става със законите, намират се хора, които срещу големи заплащания са готови да ги нарушават. Тайно и пред отбрана публика противниците се осакатяват или убиват взаимно. Всичко изглежда наред, правят се зрелищни битки разпределят се много пари, печели се слава. А когато опитните бойци не достигат… е какво пък, в Древния Рим също са използвали роби и военнопленници.

За съдбата на един такъв съвременен “ ГЛАДИАТОР“ ще трябва да се погрижиш в тази игра.

Категории

Поредица

Издател

Страници

112

Държава

България

Език

български

Добави ревю