Новини

Работи се по българското издание на „Heart of Ice“, което е планирано да се появи през тази година

0
Споделяния
0Точки

„Heart of Ice“ е петата книга-игра от поредицата на Дейв Морис, наречена „Виртуална реалност“, като в последствие е преиздадена и става първата книга от новата поредица „Различни интерактивни приключения“. В България от тези поредици са издадени „В бездната сред мъртъвците“, „Огърлица от черепи“, „Зелена кръв“ и „Кълбото на омразата“. Повече за историята, която се развива в книгата с работно заглавие „Сърце от лед“, можете да прочетете в следващите редове.

***

През 2023 г. влошаването на световния климат води до провеждането на първата Световна икономическа конференция. На нея бе договорено да се приложат мерки, целящи да намалят промишленото замърсяване върху околната среда и да се възстанови озоновият слой. До 2031 г. в орбита около планетата е изведен набор от спътници за контрол на времето. За по-голяма ефективност и в знак на световно сътрудничество те били поставени под контрола на суперкомпютърна мрежа, наречена Гая: Глобален масив с изкуствен интелект. Климатът на Земята започнал да се нормализира.

книга-игра

Първият намек за бедствие се появява в началото на 2037 г., когато Гая необяснимо спира работа за период от 17 минути. Нормалната й функция е възобновена, но системата продължава да страда от „проблеми“. В резултат на един такъв срив Париж е подложен на двудневна гореща вълна с температури от които тротоарите се напукват. След няколко месеца повредата е установена. По неизвестен начин в супермрежата е бил въведен компютърен вирус. Дизайнерът на системата започнал да програмира антивирусна програма, но за съжаление починал преди да завърши работата си. Кризата продължавала да се разраства през цялата година, докато накрая, след смъртта на пет хиляди души в резултат на внезапно наводнение по крайбрежието на Бангладеш, проектът Гая е официално прекратен. За съжаление обаче самата система вече не можеше да бъде изключена.

Към средата на XXI век глобалните метеорологични условия са в хаос поради спорадичното функциониране на Гая. С всяка изминала година ледените покривки увеличавали обема си, а Австралия била подложена на почти постоянни проливни дъждове. За сметка на това Централна Азия се превърнала в суха пустош. Политическата ситуация отразявала опустошенията на климата, като по света непрекъснато се разгаряли войни. В края на 2054 г. компютърни учени от Лондон се опитали да проникнат в Гая и да открият възпроизвеждащите се вируси в програмата й. Гая обаче интерпретирала действията им като атака срещу своята програма и превзела редица защитни мрежи, което ѝ позволило да нанесе ядрен удар. В резултат на това Лондон бил напълно унищожен.

До края на века Гая се насочила към всички основни компютърни мрежи, поемайки контрола над метеорологичните, комуникационните и оръжейните системи по цялата планета. Умереният и гостоприемен климат се редувал с урагани и арктически виелици. Президентът на САЩ дал интервю, в което оприличил Гая на живо същество: „Била е замислена като защитничка на човечеството, но сега е напълно полудяла“.

Тежкото влошаване на световния климат поставило голяма част от човечеството на ръба на оцеляването. Населението намаляло бързо, докато не останали едва няколко милиона души, разпръснати по цялото земно кълбо – предимно в градовете, където все още можело да се произвежда храна по изкуствен начин.

Годината сега е 2300-та. Богатите не се интересуват от случващото се и се забавляват, очаквайки края си. Бедните от своя страна обитават разхвърляни бедняшки квартали, в които върлуват болести и беззаконие. Земята между градовете е покрита със сняг и лед. Никой не очаква, че човечеството ще издържи още един век…

***

Очаква се книгата са бъде достъпна на български до края на годината, а дотогава може да бъде прочетена в оригинал на https://www.jamiethomson.com/Heart%20of%20Ice-8.htm

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар