Интервюта

Интервю с Бен Дивър за вселената на „Самотния вълк“ и новите проекти, които могат да превърнат поредицата в световен феномен

0
Споделяния
0Точки

„Самотния вълк“ е поредица от 31 книги-игри, създадена от Джо Дивър и първоначално илюстрирана (книги 1-8) от Гари Чалк. Дивър написва първите 29 книги от поредицата, преди синът му Бен, с помощта на френския автор Венсан Лазари, да поеме писателското задължение след смъртта на баща си. Първата книга е публикувана през юли 1984 г. и от поредицата са продадени над 12 милиона копия по целия свят.

Самотният вълк

Историята се фокусира върху измисления свят Магнамунд, където силите на доброто и злото се борят за контрол. Главният герой е Самотният вълк, последният от своята каста на войнствени монаси, известни като Кай Лордове, въпреки че в последните книги фокусът се измества върху един от неговите ученици като главен герой. Поредицата книги е написана във второ лице и разказва за приключенията на Самотния вълк, сякаш читателят е главният герой.

Самотният вълк

Свързахме се със синът на Джо Дивър – Бен, за да ни разкаже малко повече за света на „Самотния вълк“, както и да ни открехне вратата към своите бъдещи проекти.

***

Здравей Бен, радваме се че прие поканата ни за това интервю и ексклузивно за феновете и читателите на Knigi-Igri.NET да ни разкажеш малко повече за „Самотния вълк“, чийто образ е изграден от твоят баща Джо Дивър. Какво е усещането да продължиш наследството на баща си и да продължиш поредицата „Самотния вълк“? Какво те вдъхнови да поемеш тази отговорност?

(Бен) Никога не сме го обсъждали с баща ми, като едва в самия край на живота му той ме помоли за това. Все още изпитвам смесени чувства по този въпрос. Трогнат съм, че имаше вярата, че мога да го направя, и че искаше да го направя, но по това време вече имах кариера в областта на организирането на събития на живо и трябваше да намеря време за „Самотния вълк“. Понякога все още ми се струва, че това е повече задължение, отколкото избор. Но съм благодарен на феновете, че ме подкрепиха, както и на Винсент, Август и всички останали от общността за помощта им.

Самотният вълк

Поредицата за „Самотния вълк“ има дълга и богата история, която пленява читателите от десетилетия. Как се е развил светът на „Самотния вълк“ с течение на времето? Има ли някакви съществени промени или разширения на света, които са настъпили в хода на поредицата?

(Бен) Магнамунд започна като допълнение за Dungeons & Dragons и за различни настолни военни игри. След това обаче се разви като самостоятелна мегакампания в книгите-игри. Тя започна като едно просто преследване през горите на Сомерлунд, чиято цел бе главният герой да предаде важно съобщение на краля. Една съвсем кратка история. Но в продължение на тридесет и две книги светът дотолкова се разширява, че обхваща други измерения и сфери на съществуване.

Самотният вълк

Залогът се променя от спасяването на собствения ти живот до спасяването на цялата вселена. Разширяването и промяната на историята е едно нещо, но форматите се променят с напредването на технологиите, преминавайки към конзоли, настолни игри, интерактивно аудио и дори обогатена реалност (AR).

Други писатели създадоха спин-офи, романи, графични романи и т.н., така че сега имаме половин дузина чисто нови истории, които ще бъдат публикувани през следващата година.

Самотният вълк

Поредицата „Самотния вълк“ често съчетава елементи на фентъзи и приключения. Има ли някакви уникални магически системи, артефакти или мистични елементи, които читателите могат да срещнат в света? По какъв начин тези елементи подобряват преживяването при игра и разказването на историята?

(Бен) Феновете често казват, че специалните предмети, оръжията и уменията са любимите им неща в книгите. Един предмет, който откривате в третата книга, може да има ефект двадесет книги по-късно. Напредването в различните дисциплини на Кай е забавен начин да повишите нивото на героя си, а различните комбинации от умения, предмети и оръжия – и как те влияят на резултатите и изборите ви – са интересна тема за обсъждане във форумите.

Самотният вълк

Не мога да ви опиша колко уникална е бойната система, но ми се струва, че подобни системи има и в други книги-игри. Както играчът, така и врагът му имат стойности на бойните умения и издръжливостта, които играчите могат да увеличават с опит и екипировка. По време на битка бойното умение на врага се изважда от това на играча. Избира се случайно число от таблица със случайни числа (d10) и се прави справка с таблицата с бойните резултати, като се използват тези две стойности. Тогава и играчът, и противникът могат да загубят точки издръжливост. Това е доста проста система и не накъсва твърде много хода на историята. Балансът на трудността е най-трудното нещо, особено с напредването на книгите, но хората казват, че „Самотният вълк“ се справя с това по-добре от други поредици.

Поредицата „Самотния вълк“ е известна с богатата си история и изграждането на света. Как разширяваш легендите във вселената на „Самотния вълк“, като същевременно успяваш да запазиш последователността с оригиналния материал? Има ли конкретни аспекти на преданието, което си се заел да изследваш или разшириш?

(Бен) Имам едно тайно оръжие, което се казва Винсент Лазари. Винсент беше определен от баща ми за майстор на историята във вселената на „Самотния вълк“ и той е съавтор на новите книги заедно с мен. Той оглавява и екипа ни, когато редактираме и преиздаваме нещо, така че всички въпроси, свързани с последователността и историята, минават през него. В последните три книги от поредицата не сме разширявали до голяма степен историята, но въпреки това имаме и други проекти на хоризонта.

Адаптациите на книгите-игри често се сблъскват с предизвикателството да преведат интерактивния характер на книгите в други медийни форми. Имало ли е обсъждания или планове за адаптиране на поредицата за „Самотния вълк“ в други медии като видеоигри, филми или телевизия?

(Бен) Да, имах няколко разговора и най-очевидната адаптация би била ААА игра за PS5 или нещо подобно. Обсъждали сме и адаптация за игра на живо и анимационен сериал. Забавно е да се водят тези разговори, но все още не сме имали сериозно предложение. Мисля, че трябва да свършим още много работа по поредицата, както и да създадем настолна игра и ролева игра, преди да сме в състояние да преговаряме за нещо сериозно. Но може би и това ще се случи след няколко години. Мисля, че първо трябва да свършим много работа.

Сътрудничеството може да внесе нови перспективи и творчество в проектите. Сътрудничил ли си си с други писатели или дизайнери на игри, за да разшириш света на „Самотния вълк“? Ако е така, как това сътрудничество е подобрило книгите-игри?

(Бен) Сътруднича си с нов писател по проект за преместване на света в по-традиционен формат на фентъзи роман и работата по него беше много интересна. Създаването на текстове по предложенията за телевизионна адаптация е наистина забавен начин за преосмисляне на книгите-игри, защото трябва да се мисли повествователно и визуално, да се вземат най-добрите пътища, герои, събития и образи от книгите и да се разкажат в друг формат.

Освен това през последните няколко години увеличихме екипа и започнахме да работим с нови писатели, които внесоха някои страхотни идеи във вселената. Много се вълнувам, че ще започнем да публикуваме истории от разширената вселена и да споделяме техните таланти.

Цифровата ера направи революция в игрите и четенето. Как използва цифровите платформи и технологии, за да подобриш интерактивността и потапянето в книгите-игри на „Самотния вълк“? Има ли някакви уникални характеристики или адаптации, специфични за цифровите формати?

(Бен) Като наследена интелектуална собственост, „Самотния вълк“ има носталгична привлекателност, която работи най-добре във физически предложения като миниатюри, книги с твърди корици и т.н. Тя никога не е пробивала в цифровата сфера. Играта „Forge Reply“ за Switch беше успешна, но едва ли новаторска. Опитахме се да стартираме проект за AR, но той не успя да се реализира. Въпреки това непрекъснато разглеждаме нови идеи.

Можеш ли да споделиш някакви вълнуващи събития или предстоящи проекти в света на „Самотния вълк“? Има ли нови книги-игри или адаптации, които феновете могат да очакват с нетърпение?

(Бен) Имаме много нови проекти, които ще се появят през 2024 г., когато ще отпразнуваме 40-годишнината на „Полет от мрака“. Не мога да ги споделя за момента, но всеки, който се присъедините към нашия бюлетин със сигурност ще научи за тях.

***

Благодарим на Бен Дивър за чудесното интервю и му пожелаваме много успешни проекти и още интересни истории в света на Магнамунд.

Линк към страницата на „Самотният вълк“: https://www.magnamund.com/

Линк към 5та и 6та книга от серията „Самотният вълк“, които можете да прочетете онлайн: 

https://gamebook.bg/ebooks/samotniqt-valk-5-sqnka-varhu-pqsaka

https://gamebook.bg/ebooks/samotniqt-valk-6-tcarstvata-na-terora

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар