Интервюта

Обширно интервю с Дейв Морис за вдъхновението, смисълът на работата му и всичко онова, което никога не е успял да сподели с феновете си (Втора част)

0
Споделяния
0Точки

👉 Първата част от интервюто бихте могли да откриете тук: https://knigi-igri.net/interview-dave-morris-part-1/

книга-игра

***

Сътрудничеството може да внесе нови перспективи и творчество в проектите. Сътрудничил ли си си с други писатели или дизайнери на игри, за да разшириш света на Кървав меч или Приказните земи „Fabled Lands“, или на някоя друга поредица? Ако е така, как това сътрудничество е подобрило тези книги?

Много от книгите ми са били в сътрудничество. Драконовите воини („Dragon Warriors“) бяха написани в съавторство с Оливър Джонсън, а той трябваше да напише заедно с мен и поредицата „Кървав меч“, но се наложи да се откаже поради натиск от друга работа.

книга-игра и Дейв Морис

 „Fabled Lands“ беше написана с Джейми Томсън, книгите за Виртуална реалност (сега известни като Critical IF) – с Марк Смит, но във всички тези случаи всеки от нас написа собствените си книги. В творчески план нямаше кой знае какви премеждия.

книга-игра и Дейв Морис

Процесът при  създаването на комиксът „Mirabilis“ беше съвсем различен. Лео Хартас и Мартин Маккена работиха в тясно сътрудничество по художественото оформление, като Мартин проектираше героите и помагаше на Лео да разработи позите и кадрите на важните панели. Лео и аз работехме рамо до рамо, като той предлагаше елементи, които биха могли да се появят в историята. Харесва ми да работя по този начин – отнема повече време, но може да доведе до идеи, които може би нямаше да ми хрумнат самостоятелно.

книга-игра и Дейв Морис

Напоследък други творци поемат работата, която съм започнал. Пол Грести написа „Войните на Франкенщайн“ („The Frankenstein Wars“) по моите бележки, а също така написа и книгата „Приказните земи“ („Fabled Lands“).

книга-игра и Дейв Морис

Виктор Атанасов използва „Fabled Lands“ като трамплин, за да създаде абсолютно съкровище за CRPG.

Италиански творчески екип начело с Валентино Серги адаптира книгите за „Кървав меч“ като 5e кампания. Много е удовлетворяващо да виждаш какво могат да направят талантливи хора с идеите, които си създал.

книга-игра и Дейв Морис

***

Дигиталната ера направи революция в игрите и четенето. Как използва цифровите платформи и технологии, за да подобриш интерактивността в книгите-игри? Има ли някакви уникални характеристики или адаптации, специфични за цифровите формати?

Франкенщайн („Frankenstein“) беше пуснат като приложение за iOS преди около десет години. Направих и версия за Kindle, но издателите не проявиха интерес към нея – може би недалновидно, тъй като това вероятно е по-голям пазар. Тъй като цялата механика на книгата беше „под капака“, можех да накарам текста да се променя в зависимост от решенията, които читателят взема. Например, в зависимост от това как ще посъветвате Виктор Франкенщайн да се справи със съществото още в началото, определя дали ще бъде наричано „той“ или „то“ до края на книгата. Това е малка промяна с голямо въздействие, която не би била възможна да се приложи в една печатна книга.

книга-игра и Дейв Морис

 

***

Можеш ли да споделиш някакви идеи за бъдещите си проекти? Какво могат да очакват читателите от предстоящите ти произведения и има ли конкретни теми или жанрове, които планираш да изследваш по-нататък?

Най-големият ми приоритет е завършването на „Jewelspider“ – новата ми ролева игра, чието действие се развива в страната на Легенда (светът на „Dragon Warriors“ и „Blood Sword“). Имам страница в Patreon, за да платя за художественото оформление, което е дело на сина на Лео Хартас – Иниго. Идеята зад нея е за лека система с не твърде много хвърляне на зарове и време, което много прилича на Средновековието (да речем, XI-XIII век).

книга-игра и Дейв Морис

След това възнамерявам да напиша печатна версия на моята книга-игра „Франкенщайн“. Тя непременно ще загуби много от дигиталната версия. Ще трябва да се откажа от целия условен текст, но може да достигне до по-широк кръг читатели, отколкото някога биха я изиграли на iPad. Преди няколко години направих и интерактивна аудиодрама за Alexa, история за духове, наречена „Fright Tonight“, която също би могла да получи повече популярност, така че ще я пусна на Kindle за Хелоуин 2024.

книга-игра и Дейв Морис

След това искам да публикувам своята научнофантастична ролева игра „Abraxas“, която би трябвало да се хареса на всички, които харесват историите на Кларк Аштън Смит, Джак Ванс, Робърт Е. Хауърд и др. Действието в нея се развива преди около 50 000 години на континент отпреди зората на историята, а играчите могат да бъдат ранни съвременни хора (сапиенс или неандерталци) или да са от цивилизациите на Абраксас. Има извънземни, андроиди, мезозойски чудовища, които са оцелели на Абраксас, и технологии, които приличат на магия. Картата и концептуалното изкуство за това са дело на покойния Ръс Никълсън.

книга-игра и Дейв Морис

След това бих искал да се върна към „Shadow King“ – хорър книга-игра за оцеляване, която измислих преди двадесет години, но така и не ми остана време да напиша. Тук обаче главният герой няма да е играчът. Вместо това ще бъде като Франкенщайн, където героят ви моли за съвет, а вие трябва да запазите доверието му.

Мечтаният ми проект би бил да се върна към Мирабилис. От планираните осем книги съм написал три и съм публикувал само две.

Проблемът е, че художественото оформление е много трудоемко и следователно скъпо. Опитах се да събера пари в Patreon, но те не бяха достатъчни, за да примамят Лео Хартас и Никс Кутсис към добре платената работа – и съвсем правилно; те са търсени и заслужават хонорарите си. Мислех да завърша историята като роман, но мога да си я представя само като комикс, а и така предпочитам да работя в тази среда. Разочароващото е, че познавам историята докрай, но за съжаление не мисля, че има някакъв начин да я завърша. Смятам, че това е най-добрата работа, която някога съм правил.

***

Целта на Кикстартъра „Кървав меч 5e“ (https://www.kickstarter.com/projects/tambu/blood-sword-5e) е успешно постигната и проектът е в следващата фаза. Каква е твоята роля в проекта и можеш ли да споделиш малко повече информация за него?

Нямам голямо участвам в него, защото той започна като книга на италиански език, а аз не го говоря! Виждал съм книгата и тя е наистина красиво направена – просто бих искал да мога да я прочета. Разбрах, че се планира да се публикува превод и на английски език в PDF формат, но не знам кога ще бъде готов. Бих искал да видя изящно отпечатано издание с твърди корици на английската версия, но не знам дали има план това да се случи.

***

Последната ти книга се нарича „Can You Brexit? Without Breaking Britain ?“. Можеш ли да направиш общ преглед на нея и да споделиш основните теми или послания, които си се стремил да предадеш?

Смятам, че Великобритания направи голяма грешка, като напусна Европейския съюз. Светът не става по-сигурен (инвазията на Путин в Украйна показва това) и хората са по-силни, когато работят заедно. Затова исках да напиша книга, която да обясни свързаните с това проблеми. Повечето британски гласоподаватели, независимо от това коя страна са подкрепили на референдума за Брекзит, са били зле информирани за фактите.

Отчасти това се дължи на факта, че е скучно да се четат дълги научни статии, а най-добрият начин да научиш нещо е да се опиташ да го направиш, така че я структурирах като книга-игра, в която читателят е министър-председателят на Обединеното кралство и трябва да се справи с преговорите за Брекзит.

Не знам дали това ще промени мнението на някого, а и аз внимавах да се спра само на фактите, а не да използвам книгата, за да прокарвам собствените си мнения. Всеки, който я играе, би трябвало в крайна сметка да знае много повече за тази много сложна тема.

***

Какво ще кажеш за „Vulcanverse“? Ще бъде ли издадена на хартия или ще бъде издадена в друг формат, като видеоигра или аудиокнига?

„Vulcanverse“ е поредица от самостоятелни книги в отворен свят, много подобна на „Fabled Lands“, с тази разлика, че всичко в книгите се гради към епичен финал, в момент в който читателят трябва да се изправи срещу заплахата за бъдещето на света. Книгите са пет и сега завършвам последната – тя трябва да бъде пусната в продажба през пролетта на 2024 г.

Действията на читателя могат да имат много голямо въздействие върху света. Например, има легендарен град, който е в руйни. Той може да се възстанови, като играчът донесе вода в пустинята, което пък променя пейзажа и връща хората, така че градът процъфтява. Но след това той се превръща в примамлива цел за нападателите, така че има поредица от куестове, които ви включват в битка с друг град – почти Рим срещу Картаген, само че с магия и междупространствени портали.

Другата разликае, че играчът може да пътува със спътник – NPC. Те са няколко – можете да превключвате между тях – и всеки от тях има свой собствен съвет относно заплахите, пред които се изправяте.

***

Какво би искал да споделиш с феновете? Какво е твоето лично послание?

Много хора идват при мен, за да ми кажат колко много означават книгите ми за тях и как идеите ми са оформили въображението им. Това наистина предизвиква топло чувство в мен, тъй като няма нищо по-важно за един автор от това да знае, че хората са били докоснати от това, което е написал.

И аз го възприемам като предаване на факела. Някой може да се вдъхнови от моята работа и да създаде книги, филми или игри, които да вдъхновят други, точно както аз съм бил вдъхновен от писатели като Майкъл Муркок, а те пък са били вдъхновени от Едгар Райс Бъроуз и така нататък по целия път назад във времето до момента, в който някой е седял край огъня в пещера и е слушал история за лов на мамути. Какво казах по-рано? Ние, хората, сме по-силни заедно.

***

Благодарим на Дейв за страхотното интервю, а ние оставаме да следим с интерес всички негови проекти и да ви осведомяваме за всичко най-любопитно покрай тях!

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар