Интервюта

Интервю с Георги Караджов, с когото ще разговаряме за „Калоян и златният печат“ и неговото логично продължение

0
Споделяния
0Точки

Скъпи приятели,

Днес ще ви запознаем с Георги Караджов, който е автор на първата книга-игра на историческа тематика – „Калоян и златният печат“. Книгата бе издадена през далечната 2013та година, след което пожъна огромен успех сред читателите, а той дори получи и специална награда „Златна никса“, присъдена му от феновете на книгите-игри за най-добра книга-игра на годината.

Калоян и златният печат

И въпреки, че бе обещано продължение, то така и не се случи. Годините си минаваха, а през това време книгата се бе превърнала в истинска колекционерска рядкост, с която малцина истински ценители биха се разделили.

Въпреки това успяхме да се свържем с Георги и да го помолим да ни разкаже малко повече за „Калоян и златният печат“, както и да сподели своите бъдещи планове в тази посока.

***

Здравей, благодарим ти, че се съгласи на това интервю!

Какво те мотивира да напишеш книга-игра на историческа тематика?

Всичко започна във форума за книги-игри, където публикувах кратка хумористична случка от живота на цар Калоян. Реакциите бяха нещо от рода на „хаха, ако можеш да поддържаш такова ниво в цяла книга стига си разлайвал форума, ами сядай да пишеш“.

И понеже периодът в моя живот беше подходящ – точно на писане се отдадох. Книгата трябваше да е 700 епизода, в лек хумористичен стил и да обхваща целия живот на царя. Вместо това само първата част излезе над 600 епизода, а втората клони към 1400. Третата е бонус, но държа да я напиша и ще е някъде към 150-200 епизода. Да оставиш книгата да надхвърли първоначалните ти планове, между другото, е една от най-честите лаишки грешки на млад автор, според Майкъл Майндкръм.

Калоян и златният печат

***

Колко време ти отне?

Написването на първата част отне някъде към година. Освен писането се нагърбих със страниране, печат, оформление, поръчвах корица, илюстрации. Все неща, които правех за първи път и няма да правя повече. Заради това изданието е ужасно, а в текста има много грешки, включително няколко объркани препратки.

***

Защо цар Калоян, а не цар Симеон например?

Животът на цар Калоян е много по-динамичен и интересен от този на цар Симеон. Времето, в което живее – също. Второто Българско Царство е нашата сега „Игра на тронове“. Дори имам теория, че образът на Денерис е директно взет от Ефросина, която византийският император жени за монголски главатар, за да получи помощ срещу цар Ивайло. Която Дж. Р.Р. Мартин отрича.

В средновековен Търнов постоянно някой някого предава, лъже, мами, сменят се владетели, силни жени въртят интриги, мигранти стават владетели, могъщи мъже умират в разцвета на силите си при неясни обстоятелства. Периодът плаче за книги-игри, телевизионни сериали и филми. За съжаление вместо това получихме „Войната на буквите“. С един плачевен цар Петър и още по-плачевен Константинопол.

Калоян и златният печат

***

През какви перипетии премина при писането на първата книга?

При писането – никакви. Беше прекрасно изживяване. Отворих ГИБИ и ЛИБИ, четох ръкописи на Никита Хониат и Жофроа Вилардуен. С Манол Глишев обсъждахме живота на простолюдието по това време, какви облекла са носили, какви храни са яли, как са се забавлявали, каква заплата е взимал примерно едни ратай и какво е можел да си купи с нея.

Оказа се, че това е дори по-интересно от военните походи и дворцовите интриги и се опитах да го впиша в разказа. Така и обемът на произведението нарастна опасно.

Пример: животът на Калоян като заложник в Константинопол трябваше да е 20-30 епизода. Вместо това стана цели две глави от книгата. Според мен – най-интересните. В тях можеш да научиш всичко, което ти трябва, за да изиграеш успешно втората част.

***

Имаше ли моменти в които ти се е искало да се откажеш или да дадеш предимство на други ангажименти?

Проблемите започнаха при писането на втората част. Разведох се, ожених се отново и вече имам 5 деца. Освен това се оказа, напълно неочаквано за мен, че медицината ми е по-интересна и обогатяваща от писането. При положение, че цял живот съм мечтал да бъда писател първо и след това нещо друго.

Към момента втората част си седи написана на 90%, като може би ще трябва да преработя 20% от написаното, за да преодолея някои проблеми. Има една система за битки, която просто не се получава. На който и да я покажа изобщо не може да разбере указанията ми, какво остава, ако читател трябва да се справи сам, единствино чрез написаните в книгата инструкции.

***

Планирал ли си втората част и ако да, би ли дал малко повече подробности за читателите ни?

Определено съм я планирал. Това са часове усилена работа, която не искам да иде напразно. Искам да излезе на хартия, може би заедно с преработен първи том. В никакъв случай няма да я издавам аз този път. Ще оставя това на някой по-опитен.

Освен това искам младите да я прочетат. През последните години идваха майки на десет годишни момчета, които искаха екземпляр от Калоян, а такъв вече трудно може да бъде намерен. Тези деца ще четат за нашият цар и заедно ще градят царство, ще преговарят с опасни сили и ще разгромяват врагове.

Калоян и златният печат

Може би ще достигнат до извода, който деликатно опитам да пробутам на невинните им души: ключът към една силна държава е успешната средна класа. Онези хора в обществото, който  произвеждат блага, множат се и го защитават. Един цар трябва да се грижи за тях, защото те имат много врагове. И някой ден децата, четящи книги-игри ще изградят новата средна класа в България. Или ще излязат на властови позиции, където ще се грижат за изграждането й.

***

Имаш ли други бъдещи проекти, които би желал да споделиш с аудиторията?

Искам да напиша книга за боевете на Шипка, където едни англофил и един русофил са принудени да действат заедно за бъдещето на България. Мисля, че точно това е книгата, от която младите имат нужда в момента. И още едно фентъзи, ситуирано във Варна. Но нека първо видим какво ще стане със сагата за Калоян.

***

Благодарим на Георги за отделеното време и страхотното интервю, а ние ви каним да прочетете „Калоян и златният печат“ онлайн на https://gamebook.bg/ebooks/kaloyan-i-zlatniat-pechat

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар