Интервюта

Интервю с Неделчо и Радослав, които ще зарадват феновете с възродените книги-игри на Колин Уолъмбъри

0
Споделяния
0Точки

В началото на новата година решихме да ви запознаем по-обстойно с проекта на двама души, за които вече писахме в ето тази новина – Книгите-игри на Любомир Николов се възраждат с проект за нова визия и оформление. Накратко, Неделчо и Радослав са двама братя-печатари, които от сърце и душа са прегърнали идеята за преиздаването на книгите-игри на Любомир Николов и са решили да направят каквото е необходимо за да постигнат целта си. За мотивите и целите им, както и за бъдещите им планове можете да прочетете повече в специалното интервю, което дадоха ексклузивно за сайта Knigi-Igri.NET.

***

Здравейте и поздравления за уникалната инициатива с която сте се заели. Бихте ли се представили с няколко думи пред феновете?

Радослав: Привет! Казвам се Радослав, историк по образование, печатар по призвание. Освен с четене на книги-игри, в малкото ми оставащо свободно време, редактирам в Уикипедия, пиша историческа книга, публикувам научни статии, досега около 10 на брой, превеждам и отделно се опитвам да довърша едно повествование, което самото то да стане книга-игра. 

Неделчо: Аз пък съм Неделчо. Също става и Дебелчо. Аз също съм печатар…, ала по орис: след като прочетох “Истината” на сър Тери, то цял живот имам неутолим копнеж да печатам книги, ала… печатам билборди. И, да, смятам, че това скоро ще се промени. 

***

Как ви хрумна идеята за преиздаването на книги-игри и защо точно произведенията на Любомир Николов?

Неделчо: За да ви отговорим подобаващо, то трябва да се върнем две години назад. Тогава създадохме нашият YouTube канал Fiction Fabric, в който искахме да разказваме за фентъзи и фантастични книги и филми. Нещо обаче се случи, когато Ради на няколко пъти разказа за КИ. Нещо се пречупи в мен и аз отново погледнах на КИ с по детски наивните и невинните очи, които имах някога. А когато реших и да хвърля един поглед на новите автори и заглавия, то аз бях изумен… Това не бяха подражатели. Това си заслужаваше.

Радослав: Книгите-игри, а и не само, на Любо Николов винаги са били сред любимите ми, в този ред на мисли смятам, че тъкмо единия ентусиазъм оттам тръгва: да опиташ да предадеш на следващо поколение читатели, това което те е запалило по четенето. Минималист съм в случая – едно дете да се докосне за пръв път до тази предстояща поредица, значи сме си свършили работата.

Неделчо: За себе си пък, в книгите игри срещнах спасение от ранното срастване с времеядеца и душеядец – телевизора и видеоигрите. КИ ме научиха, че готините деца четат. За това свое избавление аз обвинявам лично Колин. Да, Колин, защото не винаги съм знаел, че всъщност е Гандалф. За това точно него. Той бе моят Сократ, който ме поквари… да мисля. 

За да стигнем да преиздаваме КИ, то има повод, има и причина. Поводът бе, че след като реших да популяризирам кръводаряването по почин на Хайнлайн, то се сепнах като се сетих за господин Николов. Реших, че той ще е нашето знаме и фар сред мрака. Така какъвто е бил през целия ми живот. Това ме накара просто да се осмеля да попитам.

Причината пък е, че няколко души вече ме бяха питали за КИ, които с които да запалят по четенето собствените си деца, ала се сблъскваха с безобразни суми или още по-лошо мухлясали, разпадащи се или просто дефектни екземпляри. Беше ми гадно.

Истината е, че нещата съвсем прекипяха, когато едно дете на 12-13 години искаше да купи книги, ала бе изпреварено от прекупвач. И реших като стоиците: “Аз съм човек и нищо човешко не ми е чуждо”…, та реших да действам и то с риск за собствен дискомфорт, да бъда осмян и, разбира се, да загубя време и пари.

Останалото е следната история: “Генерале (великият Юри Илков), искам да попиташ и ходатайстваш пред Нарви за едно преиздаване на неговите КИ. Мисля, че времето е назряло.”

Видях се с Любо: “Кои книги искаш да преиздадеш?” – Изпъчих се: Всичките! 

Мисля, че поне този път пламъчето в очите ми не е горяло налудно, а е било светлинка надежда. 

***

Какво следва след преиздаването на “Каджанга”? Ще има ли още издания с които да зарадвате феновете?

Радослав: Разликите със старите издания са преди всичко в художественото оформление. Работим с няколко художници до момента и всеки се влага с голямо желание, което само по себе си радва. Другата съществена разлика е, че идеята ни е да издаваме тематично книгите-игри в поредици.

възродените шедьоври на Колин Уолъмбъри
Илюстрация към бъдещата книга

Такива от Любо Николов има поне няколко много успешни и приятни за игра и четене. Да не прозвучи като изплъзване от въпроса, но по същество смятам книгите на Любомир Николов като едни от най-добре изпипаните и изчистени откъм проблеми. Затова и не се налага промяна. Има обаче един голям пропуск (не по вина на автора) в една от неговите книги-игри, която ще издадем може би втора по ред, и която смятаме да поправим с любезното му съгласие и помощ. Каква е тя, ще разберете когато книжката види бял свят. 

възродените шедьоври на Колин Уолъмбъри
Илюстрация към бъдещата книга

Неделчо: “Каджанга” е само началото на този проект за преиздаване. Тя освен, че е от любимите ми книжки има и символно значение: през 1999 година “Звезден легионер” се оказа последната КИ, с което се отбеляза залеза, не искам да ползвам друга дума, на жанра. И тъй като ние сме традиционалисти, то знаем, че не бива да се къса с корените. Ако “Звезден легионер” тогава бе Омега за жанра, то днес тя е нашата Алфа.

възродените шедьоври на Колин Уолъмбъри
Илюстрация към бъдещата книга

Новите стари КИ няма да са голо подражание обаче: каквото хубаво и качествено има в тях ще остане. Вгорчаващите удоволствието неща като корици и илюстрации теглени от нета ще отпаднат. Ще изчезне и онова ужасяващо явление чисто нова книга да се разпада в ръцете ти, защото е некачествено полиграфско изделие, отпечатано на вестникарска хартия. Също така самите книжки няма да са по сто страници с баснословна цена. Книжките ще са своеобразни сборници от две или три КИ, полиграфията ще е е на едно съвсем ново ниво, а цената няма да е смразяваща кръвта. 

***

Какви са бъдещите ви планове за преиздаване, след очакваната поява на “Каджанга” в средата на януари?

Неделчо: Любо Николов има над трийсет заглавия в жанра. Смятаме да ви ги предоставим всички, като голямата амбиция е да пускаме поне по една книжка на месец.

През Март се планува издаване на “Конникът на апокалипсиса” и “Сянката на Сатаната”. Ако начинанието ни се окаже успешно, то през Април ще направим “Последната врата” и “Пъклената кула” и то вече в по-солиден тираж, че цената да е съвсем достъпна за всеки родител и всяко дете, а и да има време едно такова копие да достигне навсякъде из страната до края на учебната година.

Естествено ще опитаме да зарадваме тези, които обичат КИ с четива и през лятото. Дълбоката ни и искрена надежда е, че наесен, ако не сме го сторили и по-рано, да зарадваме публиката с нов сборник разкази от Любо.

Но… не само това: до тогава ще сме преиздали и няколко комикса, като заветната цел е да се осъществят и не един, а цели два комикса по негови сценарии. Но… и като в Телешоп обява: Това не е всичко – за следващата Коледа ще представим и бордова игра измислена и разработена от него.

***

Как смятате да процедирате с разпространението на книгите? По какви канали ще бъдат продавани? 

Неделчо: Смятам, че при мен работи рекламата “от уста на уста” или “око да види – ръка да пипне”: сигурен съм, че повечето ще се купят след като един види друг, че това няма да е просто носталгично притворство към 90те, а ще има и наш собствен щрих. Разбира се, за същинското разпространение ще поема помощта на всяка фенска книгоигровна задруга.

Средствата от реализираните продадени копия отиват за Любо, за неговия проект за издаване, също така и за проектите за комиксите… Така че подкрепете ни и си купете книжка. Даже по две книжки си купувайте! 

***

Да очакваме ли голямо официално събитие януари месец?

Неделчо: Ще направим една среща, в която ще опитаме да разгорим пламъка на старата любов. Ще се радвам да се срещна и запозная с всеки, с когото делим обща страст към КИ. Да, моята бе охладняла за няколко десетки години, ала ето… не се гаси това.

Радослав: Искам да благодаря на общността на феновете на книгите-игри, която прегърна идеята и на драго сърце даде конструктивна критика, помогна и подкрепи издаването на тази поредица. Надявам се, че няма разочароваме никого с тези издания и даже напротив, че други от старите автори ще дадат своята лепта в подобно начинание. Само може да ме радва, че наблюдавам такова единение в наши дни по кауза, която се явява обща. Поклон Вам и книгите с нас!

***

Благодарим на Радослав и Неделчо за отзивчивостта и времето, което ни отделиха, а ние ще следим начинанието им с известен интерес и очакване. 

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар