Интервюта

Интервю с д-р Владимир Владов – създателят на „Балканската война (1912-1913)“

0
Споделяния
0Точки

Скъпи приятели,

В днешното интервю ще ви срещнем с един интересен човек, когото общността на книгите-игри познава като автор на „Балканската война (1912-1913)“ – една от най-интересните настолни военни игри по българската история.

***

Здравейте и добре дошъл на сайта за книги-игри!

Бихте ли се представил, с какво се занимавате в момента?

Казвам се Владимир Владов, на 66 г. от гр. София. Лекар съм и преподавам на студенти в болница „Александровска“.

Владимир Владов - автор на "Балканската война"

***

„Балканската война 1912-1913“ е книга-игра феномен, защото бе първата такава на военна тематика и то базирана на абсолютно реална история. Как ви хрумна идеята да я напишете? Преминахте ли през някакви трудности в процеса на писане и издаване?

Още от дете съм влюбен в историята и военните настолни игри. Събрал съм значителна колекция от военни настолни игри, повечето от „GMT,“ с които от години поддържам връзка. Разбира се, аз играя по мои правила, като се стремя да намаля до минимум ролята на зара за сметка на тактиката и стратегията. Обичам да „водя“ сражения, които продължават няколко дни, или няколко битки от една кампания.

Картата на „Балканската война 1912-1913“

В тези случаи трябва да прецениш кога и къде да използваш резервите си, а също така да направиш избор дали да се сражаваш докрай, или да се оттеглиш от бойното поле, за да спечелиш следващата битка и евентуално войната. Много съм чел за войните по време на Третото Българско царство и продължавам да се възхищавам на героизма на нашите войни и на идеала за обединение на България.

Нямах проблеми при издаването на играта за Лозенградската операция, но за съжаление тя излезе в много осакатен вид. Беше променена основно картата, но също така фигурите и правилата. Приех този вариант, поласкан от възможността Военно издателство да издаде играта ми. Бяха много любезни и коректни с мен, но не се получи това което исках. Сега имам желанието да издам играта в оригиналният й вариант, както и продължението – Сраженията при Люлебургас и Бунархисар.

***

Автор сте на няколко книги на историческа тематика, които биха представлявали голям интерес за нашите читатели. Бихте ли дали малко повече информация за тях, както и къде могат да бъдат открити в момента?

Досега съм издал три книги – два тома за началото на Великата френска революция и на военно-политическите събития в Европа в края на 18-ти век и първия том от История на Първия кръстоносен поход. Когато преразказвам историческите събития, целта ми е не само да разкрия какво се е случило, но и как. Опитвам се да представя фактите, описани в различни автентични източници, а изводите оставям на читателя.

В първите два тома за Френската революция подробно са описани събитията във Франция през 1789 г., включително щурмът на Бастилията и походът срещу Версай. От международните събития акцентът е върху войните на Русия с Турция и Швеция и на революцията в Белгия. Първият том е изчерпан, предстои преработка и преиздаване.

Смея да твърдя, че книгата за Историята на Първия кръстоносен поход е най-подробното публикувано описание на експедицията, както и на историята на Селджукската империя по време на управлението на Малик шах и на гражданската война, последвала смъртта му. За съжаление тиражът и на тази книга е изчерпан, но се надявам в скоро време да излезе ново преработено и допълнено издание.

В книгата са включени голям брой цветни средновековни миниатюри, планове и карти. Когато пишех тази история си представях колко интересно би било да има подобна книга-игра. Да можеш да избираш какъв герой да бъдеш – рицар, духовник, търговец, авантюрист, престъпник, мюсюлмански или византийски войн.

Как всеки от героите попада в трудни ситуации, в които трябва да избере между моралните си ценности и инстинкта за самосъхранение. Хронистът Алберик от Аахен споменава и за българи, които се присъединяват към армията на първите кръстоносци, предвождана от Петър Отшелника. Някой от тях също може да се включи като герой в играта.

***

Освен всичко друго сте фен и на настолните игри? Как се зароди тази ваша страст?

За първи път посетих клуб за настолни игри в Малмьо, Швеция. На първия етаж имаше магазин за настолни игри, на който бях редовен клиент, а на втория етаж бяха двете зали, в които всяка събота и неделя се провеждаха състезания. Не съм участвал в турнирите, но ми беше интересно да наблюдавам игрите.

Години по-късно открих, че и в България има подобни събития. Обичах да посещавам кафе-книжарницата на Orange Center. Всяка събота и неделя там се събираха млади хора, които играеха на настолни игри. Атмосферата беше страхотна и всички много се забавляваха. За съжаление по време на ковид епидемията затвориха заведението и мисля, че това сложи край на тази прекрасна инициатива, но вероятно има и други места, където хората се събират и играят настолни игри.

В САЩ „GMT“ организират турнири по настолни игри поне два пъти в годината. Там се събират хора от цялата страна. Гледал съм снимки и клипчета, това което се случва е уникално. Би ми се искало и в България да има подобни събития.

***

Имате ли идея за нова книга-игра или ролева игра, която бихте искал да притворите на хартия?

Обещал съм си да не започвам нови проекти, преди да завърша старите. Много се забавих с издаването на поредиците от книги и игри, които съм започнал. По време на ковид епидемията имах много работа с онлайн обучението на студентите, но сега се опитвам да наваксам.

Желая на създателите на този прекрасен сайт и на всички фенове здрава и щастлива Нова година, изпълнена с много радост, обич и невероятни преживявания с нови и стари игри!

***

А ние, от Knigi-Igri.NET, благодарим на д-р Владов за интересното интервю и му желаем още дълги години крепко здраве и творчество. Ако смятате, че „Балканската война (1912-1913)“ ще ви е интересна, можете да я изтеглите оттук: https://knigi-igri.net/forum/viewtopic.php?t=4223

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар