Ревюта

Ревю на „Кървав меч 2: Царство Уирд“ – мисията на героите ги отвежда в далечния Север на Легенда!

0
Споделяния
0Точки

Важно: ревюто се оказа достатъчно дълго и без да споменаваме в него и за бойната система и механиките в играта. Още повече, че битките, уменията и всички изчисления от първа до последната пета книга в Кървав меч не са виждани (и досега) в никоя друга книга-игра на пазара.

ВНИМАНИЕ!! РЕВЮТО И ВСИЧКИ ПОСЛЕДВАЩИ КОМЕНТАРИ ЩЕ СЪДЪРЖАТ СПОЙЛЕРИ!!

Във втората част на Кървав меч приключението се заплита, в буквалния смисъл. Именно в тази втора част в серията със заглавие „Царство Уирд“ става ясна и идеята на самите автори в лицето на ветерана Дейв Морис и колегата му Оливър Джонсън.

А именно, какъв, по дяволите, е този „кървав меч“ в заглавието на поредицата и какво представлява като артефакт. Ще стигнем с Вас днес и до този момент в книгата, но първо – да започнем от същинското начало и връзката с предната книга-игра.

Кървав меч 2: Царство Уирд

И така, относно „преходът“ от „Бойните ровове на Крарт“ и „Царство Уирд“ е нужно да знаем няколко, при това много важни, неща. Има само три начина да се минат „бойните ровове“ и да се стигне до началото на втора книга, но, и както винаги, има една малка уловка и в трите начина. Нека сега да ги разгледаме един по един, още повече, че няма как да стартираме (очевидно) втора книга и без преди това да сме изиграли първа. Ето всеки от трите начина за излизане от рововете:

 – ПЪРВИ НАЧИН –

Изцяло игнориращ великана Скраймир в края: Героят или Героите или не е решил да иска да помага на Мага Зин на платформата, или директно му е отказал, или въобще не е взел Бронзовия чук на Айкън след битката с него, която е задължителна, но чукът на Айкън не е. В този случай, частите на великана нямат значение и вероятно няма да бъдат събрани. Героят или Героите зарязват решетката за монтаж на костите на великана и се телепортират директно в града.

Опит за този начин: 1000 точки, но няма допълнителна награда за убийството на Скраймир.

 – ВТОРИ НАЧИН –

Героят или Героите се ангажират в битка със Скраймир и го побеждават: този способ важи дори и да използвате парченцето калиум и да „взривите великана отвътре“, това е и най-правилният метод и според авторите на играта, ето защо, той дарява на играчите не само същите 1000 опит от Начин 1, ами и им осигурява ценни предмети и защити (най-вече за Мъдреца), които помагат и в книга втора.

 – ТРЕТИ НАЧИН –

Героят или Героите възкресяват Скраймир успешно, но после… го оставят да си ходи. В този случай, вместо Героите, през „телепортиращата магия“ преминава Великанът и разрушава и избива всички магове горе на повърхността. Този вариант носи само 800 точки опит и нищо друго!

***

И така, да се върнем обратно на прехода от първа към втората и настояща книга. Да, очевидно е, че в този случай, относно самото начало, Дейв Морис и Оливър Джонсън няма как да знаят как реално е завършила предната част. Още повече, че в рововете на епизод 570 не е уточнено никъде дали твоят господар е Калюджън или Балхазар, а това още повече бъгва системата на прехода…

И в началото на втора книга, ние се срещаме отново с героите в горите на Крарт и ги виждаме насядали около лагерния огън, очаквайки да се опече агнешкото за вечеря. Дотук добре, но КЪДЕ Е НАГРАДАТА за усилията им, че спечелиха Турнира и намериха Емблемата на победата?!?!

Кървав меч 2: Царство Уирд

Не случайно в първа книга ни беше казано за огромна сума пари и т.н. Всичко това с печалбата явно за Дейв Морис е маловажно, защото парите на героите не се покачват с повече злато, отколкото им се полага по Ранг. Но както и да е, инфлация, всички пари са похарчени в кръчмите на Крарт и точно тук започва същинското приключение с Кървавия меч.

Оказва се, че „лагерът с търговци и пътешественици“, към който и междувременно са се присъединили героите, в даден момент, виж нататък, е нападнат от зли върколаци, чиято цел не е просто да убият всички, а да убият един конкретен човек в стана, за който ще стане дума след малко, но който носи НОЖНИЦАТА на меча!

Кървав меч 2: Царство Уирд

Вариант за Върколаците, ако имаш в отбора Мъдрец и/или Воин:

Тук всичко е наред и от играча се иска просто да поогледа играчите на дама, от тях ще разбере, че нещо не е наред и ЩЕ ПОЛУЧИ ОПЦИЯТА да не легне да спи и/или да изненада Върколаците ПРЕДИ да започне същинската битка с тях в началото на куеста за частите на меча, всичко е OK!

Вариант за Върколаците, ако в отбора имаме само Тарикат и/или Магьосник:

Тук реално се случва големият проблем, защото сам Тарикат, или сам Магьосник, или двама героя в ред Тарикат + Магьосник нямат никакъв начин да се досетят, че нещо зло предстои да се случи и просто авторите ще ги накарат да заспят. След това обаче следва нападението на Върколаците, които ще имат рундове на изненада и като цяло, нещата могат да се объркат адски много още тук.

За теста на днешното ревю си направихме следния експеримент: нашата игра започна с един самотен магьосник, макар и от доста по-висок ранг. В същия момент, Магьосникът ни бива изненадан подло, след което бива обграден от двама яки Върколаци и още трима техни слуги. Битката с всички тях беше не просто жестока, а преигравахме сцената поне 4-5 пъти, за да си каже успешно магиите нашият човек. Общо взето, не Ви съветваме за подобно разиграване и при Вас!

С други думи, скъпи приятели, уловката във втора книга е да разполагате с Мъдрец и/или Воин.

Кървав меч 2: Царство Уирд

***

Така, нататък, да приемем, че сте оцелели в битката с гигантските вълци и старият арфист Ви дава ножницата на меча, както и куеста за „ефеса“ или „дръжката на меча“, която държи магьосникът в царство Уирд, което се намира далеч, далеч от вас и по-посока някъде много на север в ледовете.

От този важен момент се заплита цялото действие в цялата серия, защото играчите вече имат не просто поредното приключение, а „мисия и смисъл“ да продължат напред. След арфиста директно напуснете поляната, а ако останете на нея и убиете странното същество, което ще се появи, с очите му можете да гледате в битката с невидимите силфи в замъка на мага, очите нямат друго предзначение никъде, но има места, в които, ако решите да ги използвате, само ще си навредите.

Кървав меч 2: Царство Уирд

След това вървете в хана и говорете със стария рицар за Дамата, която му създава проблеми. Когато отидете в кулата на въпросната госпожа и я убиете, влезте в тайната стая, но няма да казваме коя е тя, и ще отворите сандъчето с магическите кълба. Всяко кълбо е полезно, но ако питате преди това Фолтин, той ще Ви каже да вземете „Кълбото на Огъня“.

И наистина това е и най-ценното кълбо, защото само с него ще можете да минете през леда на Кракена преди Уирд. Битката с този Кракен е НЕВЪЗМОЖНА да се мине по обичайният начин, защото първо пипалата на Кракен са твърде много и твърде мощни, и второ, атакуват ВСЕКИ РУНД, без значение къде се намира в момента всяко от пипалата.

Дали Дейв си е правил шега или дори гавра с нас, не става ясно, но факт, че тази битка не може да се мине въобще, особено, ако пипалата убият Магьосника, който единствен е способен да прави масови магии. Така че „Кълбото на Огъня“ е задължително 100% да се вземе в кулата на Дамата и направете всичко възможно, за да се сдобиете с него…

Кървав меч 2: Царство Уирд

Джокер: АКО В МОМЕНТА СТЕ НА КИЛИМЧЕТО НА ОГЪСТЪС и Воинът го заплаши, че ще му нареже килима, в този и само в този случай Огъстъс Ви спуска директно в първото село на Уирд. Така няма въобще да се наложи да се биете с Кракен (който е преди селото, но килимът Ви спуска над самото село!) и в този случай вземете което си магическо кълбо искате, тук кълбо на огъня вече не е от такова значение.

Но това е само, ако Воинът възнамерява да реже килима; във всички други (а те са доста повече варианти) без Кълбо на Огъня, или поне без свитък Невидимка (от Книга 1) не се минава през Кракен и това е втората най-важна и мъчна уловка в средата на книгата.

След това отивате в Порт Куанго и там е добре да се запасите с наметала, мангал и провизии за пътя на север. Кесията с тахак ще Ви послужи само, ако минавате по един от китоловните кораби, но ние Ви съветваме просто да се качите на килима на Огъстъс при първа възможност.

След това, в зависимост дали или не разполагате с Невидимка или Кълбото на Огъня, или нарежете килима, за да се пренесете директно в селото на Уирд, или минете първо през замъка на Огъстъс за магически предмети. В този случай, ако изберете път през замъка, наметалата и храната ще влязат в действие, защото след замъка имате 3 дни път през ледовете, а на финала идва… Кракен!

Но стигате до селото, задължително излекувайте бебето и вземете камбанката от пророчицата в края на селото. Тази камбанка е ключова, защото при битка с финалния злодей, след победа Дейв и Оливър ще Ви дарят с 1000 опит, а за победа, но без камбанката, опитът е само начислен на 800 точки и това няма да Ви стигне за никъде в трета книга.

Кървав меч 2: Царство Уирд

Кралят на Елфите бийте с Вашата дама, докато редите фигурите в СТРОГ РЕД! След това не спирайте никъде, а влезте в пещерата, където една старица ще Ви даде средство за палене на огън, което не се губи и не е магически предмет!

След това НЕ СЕ БИЙТЕ с тромавия великан на портала в замъка, а го заобиколете в тактическа битка с преместване (ако го убиете, той пак ще се появи!). Решете на своя глава през коя ПОРТА на замъка искате да преминете и всяка една от тях си има свои тайни, предимства и недостатъци.

В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ПРЕДМЕТ ИЛИ БИТКА СЪС ЗАКАЧУЛЕНИТЕ ФИГУРИ!

Вместо това ги проследете до божия храм и се изправете пред изпитанията на бога ТАНАТОС

Самият Танатос бийте накуп всички заедно в отбора, няма много идея да се сражавате в дуел с него, нито да ползвате облагите от Амулета череп и т.н. Той удря с 4 зара кръв и ще Ви смъкне с един удар всички, затова нека Тарикат да се защитава, а Вие го обстрелвайте със стрели и магии.

След това вземете Знамето и се сражавайте на арената. Тук ще зависи колко магически предмета сте събрали преди това, а при максимален брой точки идва директно и финалната битка. Тогава, както казахме, използвайте камбанката и играта свършва внезапно с победа… Във всички други случаи, играта и самата битка ще се прооооточи до степен по-скоро да се прецакате сами. Все пак, ако убиете Царя Бродник, вече ще разполагате с „дръжката на меча“ и така стигате до трета книга!

10ОЦЕНКА

НАШАТА ОЦЕНКА

„Кървав меч 2: Царство Уирд“

От Двореца на Вечния мрак Царят на бродниците държи своето царство в робство. Тероризираните му поданици живеят в постоянен страх, защото знаят, че злият им монарх може да чете мислите на хората и да ги убие в съня им. Само чужденци, дошли отвъд границите на Уирд, могат да убият деспота, но ще са им нужни цялата храброст и всички умения, на които е способен един смъртен….

Предимства

  • Приключението продължава със същите герои от първата книга
  • Много възможности за битка с един противник
  • Атмосферата и историята в това приключение са поглъщащи

Недостатъци

  • Може да се стори прекалено трудна за начинаещите читатели

ОЦЕНЯВАНИ

История
10
Атмосфера
10
Игрови елементи
10

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар