Ролеви игри

„На Оня свят…“ – българска ролева игра в мрачно-приказна вселена, анахронистично смесваща Античността, Тъмните векове, Средновековието и Ренесанса от миналото на нашия свят

0
Споделяния
0Точки

Ролевите игри възникват в САЩ през 70-те г. на XX век. В тях обикновено има разказвач, в чийто разказ участват играчите посредством измислени персонажи. Те имат определени характеристики, от които зависи как се справят с различни начинания – изследване на непознати места, общуване с други създания, сражения и прочее.

Обичайно е да се хвърлят зарчета, за да се отчете елементът на случайност, и има специални правила за превъзмогване на различни трудности, осигуряване на предимства при дадени обстоятелства или създаване на пречки за противници. Често се ползват и фигурки, карти и дори цели макети за нагледно представяне на случващото се в споделеното въображение на участниците.

Преди 2 десетилетия в България са издадени и 2 ролеви игри на български – Ендивал и Приключение с меч и магия, позната още и като Аксиом 16. Радват се на приличен, но краткотраен интерес сред родната публика. Поканени сте да се запознаете с „На Оня свят…“ – настолна ролева игра в мрачно-приказна вселена, анахронистично смесваща Античността, Тъмните векове, Средновековието и Ренесанса от миналото на нашия свят.

В нея няма същинска, видима магия, но това съвсем не изключва „вълшебни“ проявления по разни по-фини начини: като психическо въздействие чрез уроки, баене, благословии и проклятия; като ясновидски видения; тайнствени познания по алхимия или знахарство; или майсторски фокуси. С успешни молитви или окултни ритуали персонажите могат да насочват наратива в своя полза, а с маскировки на таласъми могат да изплашат до смърт по-суеверните си врагове.

Героите попадат на „Оня свят“, когато са опиянени, умопомрачени от страх, изтощени от глад и умора, обезумели от гняв или в дълбока заблуда. В това състояние за тях магията става напълно осезаема и истинска – те вече могат да общуват и мерят сили с привидения, самодиви и вурдулаци, змейове и всякакви други бесове и мори; да повеляват над природните стихии, да преговарят с древни езически божества и да тъкат на стана на Съдбата.

Правилото гласи, че всяко магическо събитие на „Оня свят“ си има рационално обяснение в действителността – пакостливото дяволче, нападащо хора из двореца на някой благородник, може да се окаже избягал домашен бабуин на негов гост от далечни, екзотични земи; почерпен чародей може да е убеден, че призовава пъклени пламъци, а всъщност просто да е катурнал запален свещник и да е предизвикал пожар; нечии демони могат да бъдат победени в света на сънищата, и т.н.

Механиките на играта са възможно най-олекотени с няколко цели: първо, да се постига максимално наситена с действие история; второ – да са лесни за следене, но също така и за надграждане; и трето – да могат лесно да се пригодят към каквато и да е игрова вселена. Встрани от загадъчните вълшебства, в „На Оня свят…“ има различни бойни маневри за воините, занаяти и изкуства с полезни практически приложения, прости правила за социални интеракции като дебати, преговори, пазарлъци и плетене на интриги, списъци с примерни събития, съюзници и врагове, цели и опасения за героите, и организации, към които могат да се присъединят или на които да се опълчат.

Първото издание на играта излиза от печат през 2020г. Към 2023г. е изчерпано и се работи по второто. Представя се неколкократно на Sofia boardgame weekend, както и в различни клубове за игри като Другият замък и Абордаж. Достъпна е за безплатно теглене в pdf формат от Facebook страницата й: https://www.facebook.com/NaOnqSvqt. Книгата съдържа въведение в света на ролевите игри за незапознатите с хобито, секция с упътвания за изготвяне на персонажи за игра, глава с правилата на играта, оригинална игрова вселена, кратко приключение в нея и секция с упътвания за разказвача.

Как се играе „На Оня свят…“?

Както повечето ролеви игри, „На Оня свят…“ се играе в група. Един от участниците води разказ, а останалите поемат ролите на главните действащи лица в него. Необходими са зарчета и персонажни листи, в които се записват характеристиките на всеки герой.

Какъв е жанрът на играта?

Оригиналната игрова вселена в книгата е псевдо-историческа с елементи на фентъзи, но правилата на играта могат лесно да се приспособят и към други светове и жанрове.

Какви раси и класове има в нея?

Не очаквайте да срещнете елфи, орки и джуджета в „На Оня свят…“, освен като привидения. Има малки хора и гиганти, каквито има и в действителност. Те, както и албиносите, се считат за докоснати от магия създания. Съществуват няколко големи цивилизации, но сред тях се срещат най-различни хора, и поради тази причина статистиките им не се определят от расовата, класовата или половата им принадлежност.

Ето ги и тях:

– Футарк – мразовити северни земи, населявани от безпощадни варвари и помещаващи търговски федерации, подобни на Ханзейската лига;

– Огам – племенни вождества, наподобяващи келтските и галските, и феодални кралства, вдъхновени от легендите за крал Артур;

– Сирильско краище – народи, вдъхновени от средновековието в Източна Европа и на Балканите; 

– Латинае – съчетава вдъхновения от древна Гърция, Източната и Западната Римска империя; 

– Орхонг – черпи вдъхновение от древността в Индия и Китай, феодална Япония и Средните векове в цяла Югоизточна Азия;

– Хабилеа – вдъхновена е от древността във Вавилон, Персия и Египет, арабския Златен век и африканските народи преди ерата на колониализма.

Какво я отличава от другите настолни ролеви игри?

„На Оня свят…“ има лесни за схващане, надграждане и променяне механики, и оригинална игрова вселена с уникален прочит на магията и фантастичните създания. Подходяща е както за начинаещи, така и за напреднали в ролевите игри.

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар