Новини

Интерактивно четене на новото издание на „Замъкът на таласъмите“събра децата в Бургас, а Любомир Николов бе специален гост на уникалното събитие

0
Споделяния
0Точки

На 19.10.2023г. в Бургас се проведе Интерактивно четене на новото издание на „Замъкът на таласъмите“. Идеята за събитието бе на Стоян Вергиев, който миналата зима прочел няколко книги-игри на дъщеря си и видял, че такъв тип литература страшно много се харесва на младото поколение.

Събитието се осъществява след кандидатстване с идейно описание за проект в общинския фонд култура и е финансирано от общината с 2000лв. Макар това финансиране в крайна сметка да покрива само частично крайните разходи, то е основна отправна точка от която следващите ентуасиасти могат да развиват своите идеи за книгите-игри. 

Специален гост-автор бе Любомир Николов, който представи пред публиката новото издание на творбата си. Макар и леко резервиран в началото, г-н Николов остана приятно изненадан от интереса и желанието, с което над 50 бургаски деца на възраст между 6 и 11 години се включиха в интерактивното четене.

В събитието взе участие и актриса от куклен театър Бургас, която се превъплати в горска самодива и Баба Яга и с дете от публиката изигра началото на книгата. Заедно с другите деца се направиха и изборите на вълшебни предмети, както и се взеха няколко решения в историята.

След това по одобрен от Любомир Николов адаптиран сценарий, от кръстопътя действието се прехвърли към къщичката на Баба Яга, където под формата на спектакъл се изиграха следващите действия в книгата.

След като главният герой победи Баба Яга, водещата обяви, че още много битки с приказни създания очакват децата в света на книгите-игри.

Всяко дете, което присъства на събитието беше зарадвано с подарък – новото издание на книгата „Замъкът на таласъмите“ и плакат за спомен, като гостите останаха да си поговорят с Любомир Николов, който много отзивчиво обърна внимание на всички. 

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар