Ревюта

Ревю на „Дякона още е жив“ – опит за книга-игра, която успешно да експлоатира образа на Дякона

0
Споделяния
0Точки

„Дякона още е жив“ е книга-игра, написана от Красимира Дуковска, която въпреки грабващата окото корица, не притежава познатите на феновете елементи на една истинска творба от жанра. Но на авторката може да й се признае едно – дори и да си няма никакво понятие от това как се пише книга-игра, тя все пак е прегърнала идеята с две ръце и е успяла да представи един продукт, който за мое (а вярвам и за ваше!) учудване се харесва на детската аудитория.

Дякона още е жив

Нещо повече. „Дякона още е жив“ попада в полезрението на широк кръг от хора и несъмнено генерира добри финансови постъпления. А отпечетана под вещата ръка на „Мултипринт“, книгата е на път да се превърне в тотален бестселър и да запуши устите и на най-върлите противници на псевдо книгите-игри.

Въпреки първоначалния си скептицизъм „Дякона още е жив“ все пак притежава поне един от характерните белези за една книга-игра, такава каквато сме свикнали всички да четем.

Има цели 35 епизода, в които без никакво истинско действие са навързани извадки от различни писмени източници, в края на които са предложени избори, подходящи повече за един куиз, отколкото за книга-игра. 

Дякона още е живДа, книгата съдържа достоверни исторически факти от живота на Апостола и периода на Възраждането, както и полезна информация, която би била се сторила интересна на всеки един любознателен човек. Лично аз, обаче, не открих наистина нещо, което да ме развълнува дотолкова, че да изпитам онзи нестихващ патриотизъм, извиращо от непокорната ми българска душевност.

Докато разлиствах книжлето се надявах да играя от името на Апостола, да преминавам през житейски събития и да сформирам комитети, с които в последствие да громя изедниците.

Искаше ми се да събирам четници, да правя тайни събрания и да вдигам на бунт населението, така че то да въстане с пушки в ръце. Въобще, да изпитам удоволствието да се превъплатя във Васил Левски и посредством изборите, които правя, да доведа събитията до логичен край. 

Дякона още е жив

След първи прочит, за който възлагах доста надежди, ми се струва, че „Дякона още е жив“ е един като цяло неумел опит за книга, маскиран като книга-игра само за да предизвика интерес сред по-младите, но без да може да се идентифицира като такава.  

Текстът е действително доста стегнат и сух.

Авторката очевидно не си позволява да излиза извън историческите факти, което, разбираемо, не дава усещането за превъплащение в образа, а по-скоро за поредица от събития, за които читателят се информира от учебник по история. Липсват илюстрации, карта, дневник.

И въпреки, че има самочувствието да ни преведе неусетно през живота на Дякона и вие, скъпи читатели, под формата на игра да минете по неговите стъпки и да съпреживеете делата му, това просто няма как да се случи, тъй като каквито и избори да направите те реално нямат никакво значение.

1ОЦЕНКА

НАШАТА ОЦЕНКА

„Дякона още е жив“

„Дякона още е жив“ е първата книга-игра, свързана с живота и делото на Васил Левски. Всички исторически данни са достоверни. Авторът на книгата е използвал увлекателен, игрови подход, за да преведе неусетно читателите по стъпките на Дякона. На края на повечето глави има въпрос и избор на отговор. Всеки от предложените варианти отвежда на различно място в книгата. Без художествена измислица, но по нов начин, тази книга-игра ще накара цялото семейство да заживее с най-обичания национален герой и да го опознае по-добре.

Предимства

  • Стилна корица
  • Подходящ шрифт

Недостатъци

  • Липса на последователност в историята
  • Липса на илюстрации, карта, дневник
  • Липса на игрови елементи
  • Читателят не може наистина да играе от името на Дякона, а само чете текста без да прави истински избори

ОЦЕНЯВАНИ

История
1
Атмосфера
1
Игрови елементи
1

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар