Ревюта

Ревю на „Калоян и златният печат“ – върни се назад във времето и се впусни в големите предизвикателства, които стоят пред Калоян

0
Споделяния
0Точки

Георги Караджов е лекар по професия, но не държи всеки път да се обръщат към него с „доктор“. Освен на проекта „Калоян“ е автор и на две литературни произведения: книгата-игра „Футболмания’98“ и фентъзи романа „Раиа“. Караджов е и победител в конкурса „Фантастика през 100 очи”.

Първата му книга-игра е циклична игрова система на футболна тематика, а втората – антифентъзи, което читатели сравняват с Тери Пратчет. Факт, който се оказва малко изненадващ за самия автор, тъй като Караджов признава, че съвсем бегло познава работата на Пратчет.

Георги Караджов

Интервю с Георги Караджов, с когото ще разговаряме за „Калоян и златният печат“ и неговото логично продължение

За проекта „Калоян” авторът обещава да съчетае играта с литературата в типичния си саркастично-ирационален стил, като идеята му е, че така ще има по нещо за всекиго – ако не ти се играе, може да се посмееш, а при липса на чувство за хумор – си свободен да си блъскаш главата с изчисляване на данъците, събирани в България през Средновековието. И двата варианта са налице в книгата, разказани през реалните исторически събития, случили се в България през Средновековието.

„Калоян и златният печат“ е книга-игра по мотиви от българската история, която успява да изпълни няколко задачи едновременно – да разгърне творческия почерк на автора, да запознае читателя с редица исторически факти и да му предостави възможността той сам да определи хода на събитията.

Калоян и златният печат

В седем отделни глави (повече от 600 епизода) Караджов успява да преплете характерния си хумор с историческите факти и нужното уважение и страхопочитание към историческите събития, както и към предците ни. Книгата-игра дава голям избор от възможности за взимане на решения и предприемане на действия, което я прави малко по-трудна, но пък с доста възможности за преиграване, в случай, че бързо поемеш по „грешен път“.

 

Готов ли си, читателю, да видиш през очите на цар Калоян, събитията, случили се в далечните XII и XIII век?

 

Книгата-игра е основана на истински исторически факти, но игровите елементи, преплетени с описателния приключенски характер на произведението, причислява „Калоян и златният печат“ към приключенските романи. Книгата има приказно звучене, което идва, благодарение на описанията, въвличащи читателя от първата страница.

Калоян и златният печат

 

Детайлният разказ и правилата са доста дълги.

 

И двете дават възможност всеки читател да избере в каква категория да играе: „читател“, „играч“ или „стратег“. Преди да започнеш играта, трябва да избереш и между три нива на трудност.

Книгата-игра освен занимателна и интересна е и образователна, защото дава знания за определени исторически периоди и събития, например как е протичала една коронация, в какво се изразявало величието и красотата на Константинопол (опознавателна и любопитна информация, полезна за попълване на пропуските от училище), докато навлизаш все повече в „обувките на Калоян“.

Калоян и златният печат

 

Върни се назад във времето и се впусни в големите предизвикателства, които стоят пред Калоян.

 

Задачата никак няма да бъде лесна, защото този път освен на личните си решения – се осланяш и на късмета. Той се определя също от два фактора: „шанс“ и „молитва към Свети Димитър“.

В края на книгата-игра има поместен дневник, в който през цялото време да записваш резултата по съответните категории, които са изброени (например „ключови думи“ и „българин в Цариград“). Следенето на състоянието на Калоян, което също се записва в дневника, срещите, които провежда, решенията, които трябва да вземе, пътищата, по които трябва да поеме – всичко е важно да бъде записано, защото в хода на играта ще има решаващо значение.

Калоян и златният печат

 

Тези игрови моменти правят книгата още по-интересна и трудна, но от своя страна, дневникът помага за по-лесното следене на резултата.

 

„Калоян и златният печат“ разказва за времето, в което българите съвсем скоро са успели да се отърват от ромейската власт и твой дълг е да издействаш нови светли времена за народа си. Задачата не е никак лесна, защото трябва да проведеш много срещи, да вземеш много стратегически решения, да се запознаеш отблизо с църковното дело, да спечелиш доверието на болярите, богомилите и простолюдието.

Един от много важните моменти в книгата е моментът, в който трябва да решиш дали Калоян ще запази гордостта си, или ще успее да преглътне егото, в името на светлото бъдеще на рода и държавата. Ще избереш да се движиш сред благородници, ще посетиш Магнаурската школа, ще потърсиш духовна мъдрост, ще тренираш воинските си умения или просто ще го удариш на живот в компанията на новия си приятел Доси? Ти избираш, но го направи внимателно, защото всичко зависи от това!

Калоян и златният печат

 

Книгата е интересна и доста описателна.

 

Понякога финалът идва доста бързо и с неочаквано развитие, но ми хареса, че краят не е непременно финал. Книгата-игра е така направена, че ако ненадейно се озовеш пред преждевременен „край“, имаш опциите да започнеш отначало или да анулираш всички точки и кодови думи, и да продължиш.

Книгата е увлекателна, исторически информираща и помагаща да натрупаш нови или да запълниш липсващи знания, но на моменти авторският сарказъм не ми се вписваше много в разказа и събитията.

Финалът беше любопитен и неочакван за мен, тъй като стигайки крайната цел можеш да разбереш как си се представил в действителност. Проследявайки и пресмятайки натрупаните точки имаш възможността да поемеш в четири различни посоки и да продължиш във втория том на книгата с вече натрупания резултат, което за мен беше доста оригинално авторско решение.

 

Готов ли си да пишеш историята на България от уюта на собствения си дом?

 

9.9ОЦЕНКА

НАШАТА ОЦЕНКА

„Калоян и златният печат“

Българите съвсем скоро са отхвърлили омразната ромейска власт. Твой дълг е да ги поведеш към ново величие и бляскави победи. Задачата не е никак лесна! Срещу теб стоят могъщи, коварни противници. Борбата срещу тях може да бъде доведена до успешен край едва след като спечелиш доверието на бунтовните боляри, простолюдието, Църквата и богомилите. Дали ще се справиш с опасностите зависи само от теб! Приеми предизвикателството на тази необичайна книга и твоите решения ще пишат историята на България!

Предимства

  • Занимателна, интересна и образователна, защото дава знания за определени исторически периоди и събития
  • Основана на истински исторически факти, с игрови елементи, преплетени с описателния приключенски характер
  • Книгата има приказно звучене, което идва, благодарение на описанията, въвличащи читателя от първата страница

Недостатъци

  • Липсата на повечко илюстрации

ОЦЕНЯВАНИ

История
9.9
Атмосфера
9.9
Игрови елементи
9.9

Можете да прочетете книгата безплатно тук: https://gamebook.bg/ebooks/kaloyan-i-zlatniat-pechat

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар