Ревюта

Ревю на „Ледената цитадела“ – едно достойно продължение, без което историята просто нямаше да бъда завършена навреме

0
Споделяния
0Точки

„Тази история се развива много далече – както в пространството, така и във времето… Древните легенди на Лимерийското кралство разказват, че първите заселници са пристигнали тук от далечен свят на име Тера. Огромен железен кораб пренесъл храбрите странници през пустошта отвъд небето, която разделя световете. Ала пътешествието завършило с катастрофа… „

Както вече знаеш от първата книга, „Ледените пирати“, казваш се Хендрик и си роден и израснал в малката ферма „Червените камъни“, където много пъти сте чували подобни легенди за заселването на древна Тера. Но след смъртта на баща ти вече няма място и време за разказване и слушане на легенди, защото животът на семейството ти става доста тежък. Поради тази причина някой трябва да „отпадне от семейното гнездо“.

Хващаш се за единствения си изход – пътуващият ти чичо Рудо, който те отвежда в столицата да се учиш на занаят. Каква професия ще си избереш, млади момко? Мисли мъдро и избирай смело – животът ти зависи от уменията, които ще натрупаш занапред! Таблицата, която е представена в книгата-игра, ти помага да избереш онзи занаят, който смяташ, че ще ти носи най-много полза и добруване занапред в живота. Или за по-лесното справяне със съдбата си, за която съвсем скоро ще разбереш (или ще срещнеш).

Дългото встъпление на книгата отвежда читателя в далечните неблагоприятни лимерийски земи, създава ясна представа за времето и пространството и когато ти, Хендрик, се изправиш пред кръстопътя на живота си – вече имаш ясна представа какво преследваш и на какво си готов, за да стигнеш до края. Така се появява и повратният момент в „Ледената цитадела“.

Ледената цитадела

Всичко се обърква, когато съседното кралство отвлича принцесата, за да я отведе и качи на ледената фрегата на Ледените пирати. След като самите похитители са измамени, мъдрият съветник на краля – мъртъв, а пиратите избиват и част от останалите наемници и отплават по ледовете, въпреки всичко ти оставаш отдаден на идеята и каузата си и успяваш да се пребориш и качиш на фрегатата, за да спасиш принцесата, но си изхвърлен на леда, на няколко дни път от Лимерия, без храна и вода. Все пак намираш сили да се закълнеш, че ще спасиш принцесата!

Е, няма време за страдания и жалване!

Ледената цитадела

Настъпи моментът да се бориш – избери си професия (това, което си изучавал два сезона преди да тръгнеш да се съревноваваш за принцесата), за да разбереш колко точки, в кои умения носи. Професиите, от които може да избираш са девет: пътуващ рицар, търговец, крадец, механик, странстващ артист, магьосник, просяк, учен и монах войн.

В края на книгата-игра са поместени две таблици – таблица за битки и дневник на приключението. Тези игрови моменти помагат, защото улесняват следенето на резултатите от битките, точките на животите и жълтиците, както и уменията и предметите, с които разполагаш. А всички те са от основно значение за крайния резултат и това дали ще спечелиш щедрата награда – принцесата и цялото кралство за себе си, или бързо и мъчително ще откриеш смъртта си?!

Таблицата и дневникът са улеснение, но и често се оказват най-големият ти враг, защото те са „вестоносците“ на лошите новини, когато искаш да продължиш в посока, за която нямаш нужния ресурс. И така, намираш се по средата на Менонийския залив. В зависимост от това с какви умения разполагаш имаш три варианта – на какво ще се довериш, Хендрик: на географските си познания, на наблюдателността си или ще се оставиш в ръцете на съдбата, играейки „на сляпо“?

Вятърът е доста силен и духа от изток. Накъде ще поемеш? На север? На изток? На запад или на юг? Помисли добре, защото от това зависи животът ти и изходът на играта. На север ли е сигурната смърт? На запад ли са Ледените пирати?

Ледената цитадела

Поемайки на изток си поставен пред трудния избор – да се върнеш в Менония, незнаейки в какво състояние ще завариш града или да поемеш на път с кервана, в търсене на санданите. И двете решения са трудни и водят до различни и неочаквани развръзки. Колко устойчив ще се окажеш, Хендрик? Ще се осмелиш ли да се изправиш пред превзелите града и пленили принцесата, или ще поемеш към незнайни посоки с кервана?

Западът и югът крият сериозни опасности, а тежките метеорологични условия правят оцеляването ти още по-трудно… Срещата на север с отец Малвино е важен момент, защото освен, че откриваш меча, изкован от парче желязо от кораба, който е довел хората на Тера, човечността и жертвоготовността ти са поставени на изпитание. Кого ще спасиш първо? Как ще постъпиш в създалата се ситуация? Ще помогнеш на отеца или ще се отървеш от него и ще вземеш меча? Мисли дългосрочно, Хендрик!

„Ледената цитадела“ е интересна, спираща дъха книга-игра, защото обединява в себе си романистични нотки, преплетени с фантастична история и случки с неочакван, но поучителен край. Елементите на фантастика бързо отвеждат читателя в далечна страна, а описанията на природата, тежките метеорологични условия, бързите решения, които трябва да вземеш – те въвличат бързо в хода на събитията.

Типично за всяка книга-игра: най-хубавото е, че всичко зависи само от теб и твоя личен избор, който задава хода на действието в книгата, защото ти си главният герой. Книгата е интересна и доста описателна, съставена от много случки, предлагащи още толкова много възможни избори и изходи от тях. Хареса ми, че дадено, предприето действие, което не води до конкретен резултат накрая, насочва накъде да поемеш след това, а не приключва до съответното място.

 

Ледената цитадела

Тук трябва да отбележа и онова, което не ми хареса – а именно, че понякога в една ситуация имаш избор от четири различни решения, които са въведени с дълги описания, а водят до кратко развитие, което те връща пак в изходна позиция и така отново в омагьосан кръг, докато не достигнеш до единствения правилен изход.

Историята е завладяваща и съдържа в себе си послания, които могат да бъдат тълкувани като поуки, но малко късно се включва игровият компонент, „благодарение“, на което читателят чака пасивно да се включи. Вълнуващите събития и неочаквани развои обаче затаяват дъха, а фантастичните елементи помагат да се впуснеш в приключението, без да мислиш за последствията, които доста често са фатални… Както винаги – само един е печелившият изход.

Трябва да призная, че доста трудно открих посоката, в която не дебнеше бързата и безпощадна смърт. Подведена от желанието си да разбера какво ще се случи по-нататък, на няколко пъти прибързвах в решението си, искайки по-скоро да науча какво ще се случи с принцесата и къде се намират Ледените пирати. Появата на отец Малвино, минаващият керван, черните и белите магии, демоните и човекоподобното чудовище бяха сериозни пречки за успеха, но повечето от тях носиха със себе си урок, който както и в живота – може да научиш само, ако си преминал през него.

9.6ОЦЕНКА

НАШАТА ОЦЕНКА

„Ледената цитадела“


Сюжетът е безмилостен към читателите и още в началото на книгата ви захвърля в сурова ледена пустош. Ледените пирати са отвлекли принцесата в коварен план да узурпират трона на кралство Менония – все неща, които биха били далеч по-добре във вашите ръце. За да се справите с нелеката задача трябва да хванете следите им, да оцелеете в ужасно неблагоприятния за туризъм климат, да се справите с гостоприемните като тексаски фермери местни жители и разбира се, със самите ледени пирати и техния главатар, който не е прекалено склонен да върне принцесата.

Предимства

  • Интересна история, която наистина те увлича
  • Логични избори

Недостатъци

  • Изборите понякога водят до един и същи край
  • В книгата липсват илюстрации, които да те въвлекат в сюжета

ОЦЕНКАТА СЕ БАЗИРА НА СЛЕДНИТЕ КОМПОНЕНТИ:

История
10
Атмосфера
9
Игрови елементи
10

Книгата може да бъде прочетена онлайн тук: https://gamebook.bg/ebooks/ledenata-citadela

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар