Ревюта

Ревю на „Нощна смяна“ – избери своя път и се изправи пред последствията

0
Споделяния
0Точки

На пръв поглед самото заглавие не предвещава нищо особено, но когато погледнеш корицата на книгата си даваш сметка, че ще четеш за нещо страшно, непознато и неизвестно.

Нощна смяна
Предисловието на книгата-игра те подготвя, доколкото е възможно, че това „е книга-игра … но по-различна!“.  Ти си „обикновен човек с обикновена работа“, който обаче попада на меко казано странно и необикновено място. Няма зарове за хвърляне, мечове, магии и отвари. И като че ли това те успокоява.

„Ако навържеш следите и решиш загадките, може пък и да успееш да се измъкнеш жива“. ЖИВА? Като че ли тази книга е писана от жена за жена?!

Авторката, Виктория Хенкокс, е от онзи тип хора, които като че ли са готови да опитат от всичко само, за да сътворят един, свой паралелен свят, в който да претворят всичките си щури идеи. Коя всъщност е Виктория Хенкокс?

Нощна смяна

Родена и израснала в Англия. Любител на ужасите. Има дипломи по биохимия и научна комуникация и е работила като барман, чистач, медицинска сестра, акушерка, учител, дизайнер на инструкции за електронно обучение. И както казва самата Виктория Хенкокс :

„ Въпреки, че това означава, че съм „експерт по нищо“, то все пак ми даде богат опит, който мога да използвам в книгите си“.  И ооо, да, направила е това блестящо!


В „ Нощна смяна“ авторката сякаш изведнъж те пльосва и ти цопваш в един крайно нереален и меко казано, зловещ свят.  Ти си там, но като че ли поставен, и единствената цел е да оцелееш! В тази книга-игра ти си в ролята на хирург, която след дрямка по време на смяна, се буди на съвсем различно място. Странно и опасно. Пълно  с разруха, свръхестествени сили, непознати и странно-страшни същества и могъщ демон, чието унищожаване е единственият изход.

Нощна смяна

Една от най-добрите книги-игри, които съм чел! Плътна, завладяваща, пораждаща в теб усещането да си нащрек, защото ей сега, зад ъгъла, може да те връхлети нещо! Книга-игра, която те кара да изгубиш представа за реалността и да се потопиш в света, създаден от Виктория Хенкокс!

Нощна смяна

Книгата има доста избори, тип – наляво и надясно, без да имаш идея какво има натам, но пък наличието на такива слепи избори е търсен ефект, имайки предвид сюжета и атмосферата. Затова е и странно, ако успееш от първи прочит. Има и не малко насоки къде да отидеш и какво и кого да търсиш и как да го намериш.

Нощна смяна

Приятно съм изненадан и впечатлен от използваните кодирани подсказки. Като че ли идват една идея в повече, но това не прави приятния ефект по-малък. На моменти е налице усещането, че сцените и последователността са хаотични, но това е по-скоро подреден хаос. И авторката и героинята са жени и е възможно някои от описанията и реакциите да се сторят странни, ако си мъж, който чете книгата.

Нощна смяна
По време на цялата книга-игра, като че ли се носи усещането за приемане. Че както и да се развиват събитията, това е твоята реалност в момента, която не можеш друго, освен да приемеш и да търсиш вариант.

 Нощна смяна

Това е книга-игра, в която като че ли едновременно изпитваш и любов и омраза, и страх и сила да продължиш, желание да спреш да четеш и в същото време си увлечен да разбереш какво става нататък. А щом се преживява това, значи  книгата-игра си е свършила работата!

***

По-долу ще откриете отговорите на загадките от книгата, които можете да използвате в краен случай, ако се затрудните в отгатването им.

Нощна смяна

9ОЦЕНКА

НАШАТА ОЦЕНКА

„Нощна смяна“

НОЩНАТА ТИ СМЯНА ЗАПОЧВА!!! Обикновено си в болницата около девет вечерта, за да посрещнеш всеки, който влезе през входа ѝ. Най-често това са пациенти с огнестрелни рани, счупени крайници или инфекции. Понякога прекарваш цялата смяна в гледане на телевизия, умирайки от скука и очаквайки телефонът да звънне. В очакване нещо да се случи. Но ако НЕЩО наистина се случи? Какво ще направиш, ако изведнъж всичко се обърне с главата надолу? В тази книга ти НЕ СИ герой! Ти си обикновен медицински работник, попаднал в най-ужасния си кошмар. Ще успееш ли да оцелееш? ЩЕ СЕ ВИДИМ ОТ ДРУГАТА СТРАНА!!!

Предимства

  • Завладяваща история, пълна с много загадки

Недостатъци

  • Лично на мен ми липсваше по-подробен дневник, който да подсилили игровото преживяване

ОЦЕНЯВАНИ

История
9
Атмосфера
9
Игрови елементи
9

Книгата може да бъде закупена оттук: https://www.ozone.bg/product/noshtna-smyana-kniga-igra/

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар