Ревюта

Ревю на „Пещерите на Калте“ – Самотния вълк се развихря и този път из далечния Север на Магнамунд

0
Споделяния
0Точки

Скъпи приятели, вече знаете, че през 2024 се навършват точно 40 години от стартирането на поредицата „Самотния вълк“ във Великобритания. В момента серията се състои от почти 40 заглавия и всички те са свързани с един общ герой: Самотния вълк.

В чест на неговия автор Джо Дивър ние от Knigi-Igri.NET обявихме „2024 за година на Джо Дивър“ и започнахме епична серия от статии за всички негови книги-игри, или поне за тези до момента преведени на български, вкл:

Зората на Мрачните Лордове – кратък разказ-игра (1986) с предисторията на Самотния вълк

Полет от Мрака – самото начало на серията от 1984

Пламък над Водата – продължението на първа книга и също от 1984

***

И така, наред в днешната статия е Книга Трета и също от годината 1984 със заглавие „Пещерите на Калте“. Нашето ревю е по превода на Сим Николов и изданието й на ИК „Хермес“ от 1999 год.

 

Както знаете от предните ни ревюта, имаме няколко задължителни секции + една по-нова:

 

***

Корицата на ИК „Хермес“ е отново крадена от ролевата игра Dungeons & Dragons на TSR, Inc.

Разбира се, правим уговорката, че тук става дума за българското издание и нямаме идея каква е корицата на „Пещерите на Калте“ в оригинал.

Пещерите на Калте

След проверка в Google обаче установихме, че става дума за играта на щатското издателство в серията „DragonLance“ и с неин автор Клайд Калдуел, а годината от американското издание със същата корица дори е близо до оригинала, но през 1985.

Все пак, напълно е възможно след неразбориите по прехвърлянето на TSR, Inc. към Wizards of the Coast, самият арт по тази корица да е бил закупен съвсем официално от ИК „Хермес“ в онези години, защото сливането на двете щатски компании се случва 1997, а СВ3 излиза през 1999 год.

***

Картата отново е зле отпечатана в българското издание, но този път ще ти е доста нужна!

Дали защото в онези бурни на демокрация години в края на 90-те скенерите не са били достатъчно добри, или просто художникът на Хермес си е оставил ръцете, не е много ясно, но картата пак е под всякаква критика. Нещо повече, още в първия епизод на „Пещерите на Калте“ се налага героят да избира „дали ще мине през по-късия и по-опасен маршрут, или по-дългия, но по-безопасен“?

Пещерите на Калте

В крайна сметка ние лично, за да изиграем играта, дълго се дзверихме в картата, после отидохме направо на сайта на Project Aon и си я свалихме в оригинал, даже и цветна. Съветваме Ви това!

Пещерите на Калте

***

Дневникът на приключението включва нова дисциплина, както по-нови и актуализирани таблици!

(Относно новата дисциплина от уменията на Кай, виж „За градацията и надграждането“!)

Актуализираните таблици в българското издание изглеждат доста добре, но и ни се струват леко безсмислени, т.е. дали ще отбелязваш всеки нов и специален предмет в тях в заделената за това цяла нова страница в дневника ни се вижда леко пресилено.

Пещерите на Калте

Всеки предмет отнема един-единствен ред да се запише в по-стария и по-класически дневник, а ние ползвахме за това Fantasy Grounds и по-долу е указан скрийн шот от програмата, сами си преценете кое изглежда по-добре?

Пещерите на Калте

***

Артът на Гари Чалк от вътрешните илюстрации са стандартни, както знаем, и тяхната бройка отново е по-малко, отколкото илюстрации съдържа английската книга.

И все пак, нещо важно, защото из доста от картинките има подсказки в текста от долу. Така например, в „Пещерите на Калте“ ми беше нужно да видя картинка, където пиша, че държа бебето на Ледените варвари за заложник и чак тогава стана ясно, че не е добра идея да го пускам току-така, иначе щях да изгубя предимство от това да имам защита, докато държа бебето, и това е подсказано към самият арт…

Пещерите на Калте

***

Преводът на Сим Николов този път е по-качествен и няма отявлени бъгове в книгата, браво!

Да, възможни са странни преводи на дисциплините и прочее, но този път Сим е на ниво и се е справил почти блестящо в опит да предаде ледената шир на Калте и опасностите из нея и т.н.

***

Правилата на играта, но какво ново имаме този път и от гледна точка на нововъведенията?

Правилата на Самотния вълк 3 са стандартни за началните книги в тази класическа поредица. Общо взето, всичко в книгата работи по абсолютно същия начин, както и в предните две части в серията. Все пак, ето няколко по-важни и иновативни решения, на които ще се спрем сега по-долу:

 • Наказание за завършване на битки при каква да е изгубена кръв: за да не са прекалено лесни битките, или за да не са прекалено спаби новите чудовища, приеми кое да е от двете, има ново правило в някои от битките, а именно, че дори да победиш, ако изгубиш дори -1 Издръжливост, тук авторът Джо Дивър строго ще те накаже и ще ти сподели, например, че си отровен, но няма да ти позволи да продължиш след битката, дори и реално да си излязъл победителят в нея. А така всичко се усложнява и е нужно в книга Трета да вземете под внимание и този доста подъл трик…

Пещерите на Калте

 • Възможност за резолюция от един-единствен рунд, но с последици: в случая, например, имаме битка със скиор Леден Варварин, но тъй като той минава със ските си около теб за максимум 1 боен рунд, следва въпрос „кой взе повече щета, ти или той, или сте равни?“. В зависимост какъв удар си нанесъл на скиора, резолюцията на Дивър може и да е фатална, при това само за един-единствен проведен рунд с чудовището!

Пещерите на Калте

 • В битка с финалния бос (но няма да казваме какъв е той) Дивър вкарва ново правило, а именно да броиш хода на рундовете, за които побеждаваш, или се проточва схватката. В нашия случай с боса бройката на рундовете бяха фиксирани на 5 и ако рундовете станат повече, изгубваш всичко!

***

За градацията и надграждането на героя – нещо, което дори се оказва твърде впечатляващо!

Чест му прави на Джо Дивър, че е замислил подобна и геройска механика в дневника на героя:

 • Дисциплините на Кай се покачват с +1 до момента и във всяка нова книга от серията! На практика в първа книга започваш с +5 Дисциплини и при успешно минаване на първа и втора книга получаваш още +2 Дисциплини, но всички дисциплини (до момента) са общо 10, което и означава, че шансът да нямаш конкретна и нужна дисциплина пада неимоверно с -10% във всяка следваща книга. Така например, същият шанс в първа книга (да нямаше подходяща дисциплина) е равен на 50% (тъй като имаш 5, но нямаш други 5 дисциплини); във втора книга шансът вече е 40%, защото си с +1 дисциплина в повече; в трета книга лошият шанс пада на 30%, защото си вече с +2 Умения.

 • Има и още предимства и градации по основните показатели, но за тях виж точка „8. Предмети“.

***

Най-важните Предмети в Книга 3 – и за какво е нужно да следим най-внимателно в Инвентара?

Тук всички важни предмети в книгата се делят на такива, с които градираш коефициентите си, на предмети, които са по самите куести, и такива, които ще бъдат по-скоро ненужни, нека да видим:

 • Предмети за високи коефициенти: вземи в самото начало поне две от нещата в списъка:

– Ризница за +2 повече кръв, така ще повишиш максимума си за Издръжливост с +2 повече.

Пещерите на Калте

– Щит за +2 Бойно умение, така ще имаш по-голям шанс да поразиш успешно врага, ще ти трябва.

Пещерите на Калте

 • Предмети по линия на самото приключение, или които НЕ се дават в самото начало на играта:

– Магическия меч „Сомърсверд“ от предната „Пламък над водата“, който дава 3 (три) ОГРОМНИ предимства: покачва с +8 БУ (+10, ако си тренирал Мечове), защитава те от всякакви магии и накрая, удвоя нанесените щети, ако се биеш с немъртви, а злите Хелгасти са точно такива! В някои и по-скоро изключителни случаи мечът ще ти послужи в по-необичайни ситуации, като например, да разбиеш една от вратите в крепостта на Варварите, но така можеш и да го счупиш, внимавай!

Пещерите на Калте

– Триъгълника за отваряне на магическата врата на Крепостта, него вземи от парцаливите старци край котлето с огъня в началото на пещерите, не сме сигурни, но с него се влиза най-лесно вътре!

Пещерите на Калте

– Въжето от един склад с вехтории в замъка е много полезно, но внимание, брои се за 2 предмета!

 • Ненужни предмети, а има ли и такива? Нашето изиграване показа, че парите сякаш не са от значение в книга Трета. Златните крони е добре да ги имаш, но в ледената шир на Калте по-трудно ще откриеш на кого да платиш, а май и някъде пишеше, че Варварите НЕ търгуват въобще с тях…

***

Историята на „Пещерите на Калте“, но без да споилваме излишно. Спри дотук, ако искаш!

ТИ си Самотния вълк – последният от владетелите на Кай. Вече си победил Мрачните лордове и си спасил земите си от тяхното опустошение. Но Вонотар Предателят е избягал в ледените пустини на Калте и сега управлява от там с Ледените варвари. Твоят народ изисква Вонотар да плати за това черно предателство. Протестът е толкова голям, че кралят е принуден да обещае, че злият предател ще бъде върнат в Холмгард и ще бъде изправен пред съда за престъпленията си. За теб, Самотен вълк, обещанието на краля е началото на мисия, която те изправя срещу омразен враг и на дълбоко в опасните пещери на ледената държава Калте.“ – това четем на гърба на оригиналното английско издание от 1984.

Нека обаче сега с Вас да опитаме някои по-известни у нас аналогии, за да направим сравнението:

 • „Пещерите на Калте“ отчасти, или поне в началото, много напомнят на „Ледено безмълвие“ на Върджил Дриймънд! Всичко това със ските и с отряда от снежни кучета из ледените степи на Калте, няма как да не разбуди асоциация с кучетата на Върдж от същата книга. Представете си само, наоколо е сняг и виелица, затрупани лавини, а ти си с верния си кучешки впряг и буквално летиш с шейната все по на север и все по на север към крепостта. Чувството от двете книги е невероятно!
 • Третата книга на Самотния вълк напомня в едно и „Ледените пирати“, и „Ледената цитадела“ на Колин Уолъмбъри! В крайна сметка, ако изключим кучетата на Върдж, за които вече споменахме, остават и самите Ледени варвари на Дивър, но те в случая не са просто Варвари, а Ледени такива! Обучени са да се бият в зимни и студени условия, носят се на ски и… тотално приличат на Ледените пирати от другата фентъзи книга-игра на Любчо Николов. Също толкова страшна, а някъде там и зад тях се намира и ледената крепост Икая, която пък ни напомня на Ледената цитадела, а то точно думата „цитадела“ пак си означава „крепост“. Т.е. оказва, че и ние в България си имаме вече подобни фентъзи истории като тази на Самотния вълк 3 и книга Трета идеално би се вписала и в нашите родни български традиции в жанра…
 • „Ледената крепост Икая“ по същество е един истински „D&D лабиринт“ – с нейните безкрайни проходи, стаи, стълбища, тайни лостове, подли капани и т.н. Вдъхновението за Дивър, в случая от по-старата игра D&D, излязла 10 години преди неговата през 1974, е ключово за разбирането на цялата серия „Самотния вълк“, но тук специално лабиринтът му отново е на изключително ниво!

***

„Пещерите на Калте“ – общи изводи и оценка на играта и къде се нарежда тази Трета част?

Тази част от поредицата се оказа сравнително лесна и ние от Екипа на Knigi-igri.NET минахме това приключение успешно общо взето от втория прочит. Напомняме, че тествахме с автоматични изчисления благодарение на програмата Fantasy Grounds Unity и така ни беше наистина доста по-лесно (виж пак скрийншота от FGU по-горе). Но това, че сме минали по магия и някак си лесно книга Трета въобще не означава, че Самотния вълк е лесна серия, напротив, без късмет на зара, или само с кофти решения, можеш така да се изгубиш в играта, че крепостта да ти се види тясна.

Все пак, нещо много важно от гледна точка на легасито в книгата и… „зимния сюжет“: „Пещерите на Калте“ се нарежда до такива западни и интерактивни класики като „Леговището на Снежната Вещица“ на Fighting Fantasy, както до зимната „Царство Уирд“ на Дейв Морис и Оливър Джонсън, но в серията „Кървав меч“. И всичко това, защото в настоящата книга на Джо Дивър са включени толкова много зимни сцени и описания при снежни пътувания, че книгата му, колкото и да е добра, се отличава изключително със зимната си тематика* и снежна насоченост!

Очаквайте през следващия месец и ревю на Четвърта книга на Самотния вълк: „Бездната на Обречените“, където към ревюто ние ще добавим цели две и по-нови секции, а именно „Светът на Дивър“, както и „Намигване към тогавашния феномен в игрите Fighting Fantasy“. Останете с нас!

***

* Повече за „зимните книги-игри“ можете да откриете в списание „Агамор“ (брой 1-ви) към статията „30 мразовити истории“ на Георги Димитров – Der, който междувременно е и преводач на книгите-игри от серията „Самотния вълк“ в Новата вълна. За всички тези по-нови книги ще пишем нататък.

9ОЦЕНКА

НАШАТА ОЦЕНКА

„Пещерите на Калте“

Благодарение на флотилията, която си довел от Дюренор, армията на мрачните властелини е разбита. Животът в Сомерлунд се връща в нормалния си ритъм. Точно тогава от север пристигат тревожни новини. Вонотар Предателя е жив и сега управлява ледените варвари от Калте. Магьосникът трябва да плати за измяната си. Само ти, Самотният вълк, можеш да се справиш с него. Опасностите, които те дебнат по пътищата на Леденото кралство, ще подложат на изпитание цялата ти издръжливост и бойно майсторство. Всичко е в твои ръце!

Предимства

 • Страхотна история и атмосфера, която те потапя в света на Джо Дивър
 • Нови правила, които обогатяват играта

Недостатъци

 • Корицата отново е копирана от друга книга

ОЦЕНЯВАНИ

История
9
Атмосфера
9
Игрови елементи
9

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар