Ревюта

Ревю на „Самотния вълк 2: Пламък над водата“ – или къде отвежда приключението смелия воин на Кай?

0
Споделяния
0Точки

 

Скъпи приятели, както вече знаете, през 2024 година се навършват цели 40 години от стартирането във Великобритания на поредицата за Самотния вълк. Ето защо, считаме, че уместно да обявим същата тази година за „Година на Джо Дивър в Knigi-Igri.NET“ и самите ние започнахме серия от свързани статии за всяка една от книгите за Кай, макар и засега само тези от и на български език.

Преди да продължим напред, моля, прегледайте статията за 0-вия разказ „Зората на Мрачните лордове“ на този линк, както и статията за „Полет от Мрака“ на следващия линк, благодарим!

И така, новата книга е пред нас и ние от Екипа на сайта се постарахме не само да я разгледаме като копие, но и да я прочетем от кора до кора, както и да я минем успешно. Във всеки случай, нека да караме поред и да започнем с новото ревю по начина, по който и впечатленията ни се натрупваха…

„След поражението на Вашна Сомерсверд е предоставен на съюзниците от Дюренор в знак на доверие и вярност, каквито съществуват между двете кралства. В отговор на жеста крал Алин, владетелят на Дюренор, дарява на Сомерлунд величествен златен пръстен, изобразяващ кралския герб на Дюренор. Този пръстен е известен като Печата на Хамердал. Тогава крал Алин тържествено се заклева, че ако някога сянката от запад падне върху Сомерлунд, Дюренор ще се притече на помощ на своите съюзници… Кралят ти дава Печата на Хамердал. Твоята цел е да стигнеш до Дюренор и да върнеш Сомерсверд. В това време враговете пробиват външната защита на столицата и се приготвят за обсада на крепостната стена. Докато капитан Д’Вал те води към кралската оръжейница, за да те подготви за твоята мисия, в ушите ти още звучат думите на краля: – Четирийсет дни, Самотен вълк. Можем да издържим срещу тях само четирийсет дни.“

Да, наглед мисията на воина на Кай е ясна: нашето момче трябва да се отправи от Холмгард към земите на съседното и съюзно кралство Дюренор, където да представи Печата на Хамердал, а в замяна да върне в Сомерлунд – сияйния меч Сомерсверд – и така да отблъсне атаката на Мрачните властелини, които в момента обсаждат столицата на Краля, който му дава и самата заръка да върне обратно меча в столицата…

Тук обаче пътешествието през гори и хълмове от първата книга рязко се изменя в нещо съвсем друго и изненадите в играта нямат край, но нека сега едно по едно да разгледаме всички елементи:

***

Корицата на „Пламък над Водата“ на ИК „Хермес“ сякаш отново е крадена, но дали?!

Относно корицата, няколко неща ни правят впечатление. Първо отново имаме арт на щатското издателство TSR, Inc. и във връзка с поредицата „Драконово копие“. Дори да приемем, че дракони в играта се срещат, а то наистина имаше разни летящи същества в книгата, но чак от типа, който виждаме на корицата едва ли. Разбира се, в онези смутни години в средата на 1999 (годината, в която е издадена „Пламък над водата“ у нас и спрямо 1984 година от нейното издаване в UK) се оказва напълно възможно конкретният арт да е бил дори легално закупен от пловдивчани. В същия момент, и самите TSR по онова време са били изкупени от наследника им Wizards of the Coast в Щатите, така че може би подобен арт по онова време да се закупувал свободно през агенции и др.

Второто нещо, че по някакви причини самата корица от Самотния вълк 2 ни е странно позната от някъде другаде и къде ли?

Пламък над водата

 

Ами да, същият арт от летящия дракон и героя с меча ние срещаме на корицата на списание МЕГАИГРА, брой 8 от 1997 година. Дали пък самите ИК „МЕГА“ не са си послужили с арт от издание на Дивър от 1984?

Пламък над водата

Едва ли, справката в Google показва, че това наистина  е арт от играта Dungeons & Dragons, а дори нейният автор вероятно е Clyde Caldwell – от щатското издателство TSR, Inc.

***

Картата на Ластлендс обаче този път е доста по-добра, браво!

Спрямо същата карта, но към „Полет от Мрака“, картата в „Пламък над водата“ е в пъти по-ясна и различима. Оставам и една скоба, че е възможно, ако четете книгата на файл, отново да виждате всичко доста размазано, но в книгата отчетливо си личат локации като Рагадорн, Порт Бакс и т.н.

Пламък над водата

***

Дневникът на приключението е поправен спрямо първа книга и сега всичко е на място!

Относно „Точките за Издържливост“ правилото в дневника, че НЕ могат да надвишават началните си стойности, е поправено, а и вече имаме опция да добавим следващо (т.е. шесто) умение от десетте Дисциплини на Кай. Когато завършим успешно и втора книга, още сега в дневника можем да си запишем и овладеем и седмо умение/ дисциплина. Така ще имаме общо 7 от 10 възможни такива и ще сме готови за следващата и трета книга в серията – към Пещерите на Калте!

Пламък над водата

***

Артът на Гари Чалк от вътрешните илюстрации отново е малко, но отново артът е на ниво!

Тук обръщаме внимание за нещо много важно като информация, поднесена от създателите още в Английското издание, а именно – СЛЕДЕТЕ ИЛЮСТРАЦИИТЕ и ако в момента към Вашия епизод има картинка, то очевидно сцената е важна и няма как да я подминете набързо. Това правило обаче, и спрямо БГ изданието на „Хермес“ и липсващите картинки в него, доста прецаква читателя, защото е напълно възможно да четете важен за играта епизод, но тъй като си имате работа с преводно издание, липсата на всяка една картинка да Ви подведе, че текущата сцена НЕ е важна!

 Пламък над водата

***

Преводът на Сим отново е калпав, при това е объркана ключова и много важна сцена!

Да, за жалост, и тук, както в първа книга, Сим си е оставил ръцете и преводът на места е безумен, още повече, че на епизод 118 след срещата с военачалника Ригар, преводачът буквално е на път да прецака играча да си даде Магическото копие и няма никакво съответствие със същата глава в английското и в нашенското издание, а всичко тук е в ущърб на играча от България (благодарете за това на Сим!).

Все пак, на помощ идват дигитализираните книги-игри, където „Пламък над водата“ (и към същия този епизод) е дигитализирана правилно и грешката на Сим в случая е фиксирана от феновете.

***

Правилата на играта са абсолютно същите + една нова Дисциплина към новата книга!

Това, което писахме в предното ревю за правилата, остава да важи с пълна сила, но тук книгата започва с лек бонус към точките, защото първата сцена е в оръжейницата на Краля и героят може да вземе точно ОНОВА ОРЪЖИЕ, за което е специализирал или има нужда да вземе, за да се бие с него и да покачи точките с +2 за Бойно Умение (БУ).

В същия момент, Дивър явно си е дал сметка, че така прави читателят твърде силен и затова прави всичко възможно да го лиши и от двете му оръжия, след като корабът на Самотния вълк потъва и воинът на Кай се спасява само с плуване…

***

ПРЕДМЕТИТЕ В КНИГА 2 – за какво е нужно да следим най-внимателно тук?

Общо взето, в КНИГА 2 има няколко предмета с по-особено значение и сега ще изброим всички:

1. Кесията с Крони: Пари ще Ви трябват почти непрекъснато в средата на историята и горко Ви, ако нямате средства (още повече от 1-ва книга и ако сте късметлии!), защото икономиката на читателят ще забуксува и е напълно възможно да фалирате и така да се прецакате много преди финала на играта.

2.  Печата на Хамердал: Има доста добри причини да не губиш току така този предмет, най-малкото че без документи (а то после се оказва, че имало и такива) няма много начини за пред Дюренорци да им докажеш кой си, какъв си и за какво се бориш. Също така, Печата на Хамердал е включен и към някои странични мисии с помагане на героя и е най-добре постоянно да е във Вас!

3. Магическото копие: Това оръжие се намира в първото ЛЯВО РАЗКЛОНЕНИЕ и поне нас, от Екипа, който тествахме играта, неговото (не) намиране ни озори доста. Напълно вероятно е да има и някакъв начин за минаване на играта и без това проклето копие, но опитът ни показва, че е по-добре да разполагате с това оръжие, иначе при битката с втория Хелгаст всички Вие сте обречени!

4. Магическия меч Сомерсверд: Тук има една тънка уловка от Дивър и тя е, че ако искате да се възползвате докрай от този меч, ще е нужно да си избере като шеста дисциплина в началото „Шесто чувство“, или вече да имате това умение още от първа книга. Без това умение мечът пак ще Ви послужи в самия край на книгата, но съветът ни е да разполагате първо с „Шесто чувство“!

***

Историята на „Пламък над водата“, но без да споилваме излишно. Спри дотук, ако искаш!

Винаги съм се чудел защо първа книга се казва „Полет от мрака“, а втора „Пламък над водата“. И докато може би е ясно, че с „полета“ Самотния вълк се хвърля в устрема на приключението, то какъв е този „пламък“ и каква е тази „вода“ във втора книга? Сега, за „пламък“ (в оригинал „fire/огън“) може и малко да се поспори, но това вероятно е или самият град Холмгард в пламъци при обсадата, или лъчистият огън от взривяването на врага в края с помощта на меча Сомерсверд (виж картинката)…

А „водата“… Ох, ами всичко започва във вода и свършва във вода, приятели! В самото начало Самотния вълк се качва на кораб с цел да достигне до Дюренор и Дивър ще даде най-доброто от себе си да потопи този кораб, докато го атакуват пирати, краани, а на самия кораб има саботажи, пожари, а самият капитан пази тайни документи за мисията на Кай в каютата си. Дотук добре.

В самия край на историята пък пак всичко се случва по „вода“, където нашето момче плава заедно с флотилията на Дюренор и влиза в сблъсък с вражески кораб със зомбита, или се среща с предателя от Ордена на Магическата гилдия в кулата, но всичко това пак се случва някъде между кораби и вълни. Накрая пък Вонотар Предателя бяга с една лодка, за да се превърне в Антагониста от Книга 3: Пещерите на Калте. Но всичко това ни говори, че „водата“ е там, от където започва и свършва всичко. Сега, останалото е фактическото проникване на героя в Дюренор и перипетиите да се добере до тамошния крал и да развее Печата с цел да върне магическия меч Сомерсверд…

***

„Пламък на водата“ – общи изводи и оценка на играта като цяло, а тя несъмнено ще е висока!

НЯМА ВЕРЕН ПЪТ, за който се твърди в началото на книгата, ако изключим момента с магическото копие или наличието или отсъствието на златни крони, но вероятно всеки един път ще Ви доведе до финала с някакви вариации или смърт от време на време.

Тук бих цитирал и това, което писах в чата до Вилиан Стефанов – създателят на Книги-Игри.НЕТ – че Дивър е забъркал умопомрачителна смес от всякакви събития в рамките на някакви си там 350 епизода, но как е успял?

Буквално се случват толкова много неща и случайни събития в играта, че освен, ако не тръгнете да следите всяко едно разклонение, ще се случи така, че няма да има две еднакви игри или два еднакви пътя при никого!

И влиянието на играта D&D се усеща доста за 80-те. Всичко това обаче ни говори, че майсторът си е свършил перфектно работата и е написал за нас история, която можем да прочитаме отново и отново и винаги да ни изненада с нещо ново.

И, да, няма как да забравя онази мачта, която все ми падаше отгоре и преди корабът в началото да потъне. Поне 3-4 пъти мятах 0 на зарчето, защото хвърлях 1d10 вместо да посочвам наслука в таблицата, и онази ми проклета мачта все ми падаше и падаше на главата, та играта завършваше пак безславно…

С горния и по-скоро шеговит пример и коментар ще завършим и ние това ревю, но пък сега ни очаква Самотния вълк 3 – където героят попада в Пещерите на Калте!

 

9ОЦЕНКА

НАШАТА ОЦЕНКА

Пламък над водата

Ти си Самотният вълк – последният от воините на Кай! Мрачните властелини, изпълзели от бездънните пропасти на Маакенгордж, опожаряват и опустошават родината ти. Те вече настъпват към столицата на Сомерлунд. Кралят те натоварва с мисията да донесеш от Дюренор единственото спасение на твоя народ – Меча на слънцето Сомерсверд. По пътя те дебнат безброй опасности, морски бури, призрачни кораби, зомбита. Ще ти бъдат необходими всички бойни умения, цялата ти находчивост и дързост, за да успееш. изборът е твой!

Предимства

  • Страхотна история и атмосфера, която те потапя в света на Джо Дивър

Недостатъци

  • Несъвършенства в превода
  • Малко на брой илюстрации

ОЦЕНЯВАНИ

История
9
Атмосфера
9
Игрови елементи
9

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар