Ревюта

Ревю на „Призраци в Маршал Хол“ – едно непознато заглавие, което ще намери своите фенове

0
Споделяния
0Точки

Здравейте скъпи читатели,

Отново ще споделя с вас мнението си за една от книгите-игри, качeни на сайта Gamebook.bg.

Алън Шарп не е непознато име за феновете на книги-игри. Още през 90-те години книга като „Барабан на смъртта“ бе издадена от издателство „Еквукс“. „Призраци в Маршал Хол“ обаче е непознато заглавие за нашите читатели. Книгата е издържана в стила Лъвкрафт. Казвам това колкото в положителен, толкова в отрицателен смисъл.

На съвременните читатели може да не се хареса, че в книгата няма пряка реч, но пък от една книга на ужасите не бихме очаквали сладка раздумка, нали? Стилът е приятен и четивен, няма чуждици, а изреченията са леки. Няма претруфеност на мисълта.

Във всеки случай, лично за мен книгата бе далеч по-интригуваща от „Съновидение“ например. Не че няма и по-добри книги-игри в този жанр, но лично за мен те са малко.

Книгата е замислено като тъмницолаз – може да отидеш в спалнята или да останеш долу в гостната; да тръгнеш надолу или нагоре; да влезеш в библиотеката или да изследваш кухнята.  Съжалявам само, че Алън Шарп не е отделил малко повече места и случки, защото сравнително лесно се стига до завършек.  

Но пък това си има и положителни черти – в „Дяволският остров“ се въртях като откачен. Тук играта е доста лесна, което може да не се хареса на феновете на „Битки Безброй“ например, но не всеки си умира от кеф от трудни игри, така че книгата ще си намери почитатели.

Дали „Призраци в Маршал Хол“ ще стане „бестселър“? Едва ли. Липсват ѝ още една-две картинки, две-три възможни локации които да посетиш, а финалът не е най-логичният и ми дойде малко като отрязан.

Но дали книгата на Алън Шарп си я бива? Да, определено. Това че тук-там има какво да бъде пипнато, в никакъв случай не значи, че е лоша.

В заключение – истински си радвам, че от сайта Gamebook.BG са решили да качват малко известни книги-игри  („В бездната сред мъртъвците“, „Желязната ръка“, „Ужас в IV измерение“ и пр.). В този смисъл – Алън Шарп е едно добро начало, за тези които тепърва ще се зарибяват по този жанр.

6ОЦЕНКА

НАШАТА ОЦЕНКА

Призраци в Маршал Хол

Кой е истинският призрак на Марш Хол и какво съкровище е скрито там? Използвай детективските си умения, за да се опиташ да разкриеш тайната на Марш Хол или никога няма да доживееш за да разкажеш тази история.

Предимства

  • Доста прилична призрачна история
  • Авторът се е постарал да предаде мистичното усещане на читателите

Недостатъци

  • Книгата е прекалено кратка и заслужава повече епизоди и повече случки
  • Липсват илюстрации

ОЦЕНЯВАНИ

История
7
Атмосфера
9
Игрови елементи
2

Книгата можете да прочетете тук: https://gamebook.bg/ebooks/prizraci-v-marshal-hall

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар