Ревюта

Ревю на „Проклятието на върколака“ – едно достойно продължение от Димитър Стефанов, което най-после да сложи край на историята

0
Споделяния
0Точки

„Проклятието на върколака“ от Димитър Стефанов е продължение на епичната книга-игра „Нощта на върколака“, която Колин Уолъмбъри (псевдоним на Любомир Николов) пише през далечната 1994 г. Това е едно от най-дълго чаканите продължения и излиза като част от сборника „Неразказани легенди“, който се издава от Сдружение „Книги-игри“.

***

Книжното тяло

Корицата е нарисувана от небезизвесният Ивайло Иванчев, като на нея по чудесен начин са изобразени персонажите от „Огнена пустиня 2: Долината на откраднатите сънища“. Това със сигурност ще ви провокира да разгърнете страниците на книгата и да се потопите в приключенията описани в нея.  

Проклятието на върколака

Оформлението е чудесно, а като разделител между всяка от трите книги-игри в изданието е обособена и по една тематична корица, дело на Саймън Блейк, със съответното заглавие на произведението.

За работата на Иванчев можем да кажем, че илюстрациите му към изданието са наистина изпипани, в духа на приключението и напълно допълват приятното усещане при четенето на текста.

Това ревю обаче ще бъде гарнирано с алтернативни такива, генерирани от Midjourney.  

***

Сюжетът

Действието се развива двадесетина години след станалото в „Нощта на върколака“. Леодил вече е на преклонна възраст, но все още служи като пръв съветник на крал Деотен, който той сам, преди толкова много години, е спасил от върколашкото проклятие. Ако не сте чели „Проклятието на върколака“ или искате да си го припомните можете да прочетете книгата онлайн тук: https://gamebook.bg/ebooks/noshta-na-varkolaka

Приключението ти започва с изчезването на Деотен Първи, който една нощ просто се изпарява от покоите си без следа, а твоято мисия е да го откриеш и върнеш обратно на трона. Но този път няма да си сам. В това опасно приключение ще те придружи и дъщеря ти Ана, която има забележителни умения в стрелбата с лък, а в процеса на игра ще можеш да каниш и други персонажи  в групичката си.

Проклятието на върколака

Това, само по себе си, е едно страхотно авторско хрумване, което обогатява историята с размислите на останалите персонажи

Лично на мен ми се стори доста интересно да имам помощници в поставената ми задача,  за да ги използвам, когато настъпи подходящ момент и малко по малко да се приближавам към целта на приключението си. А говорейки за това, трябва да се спомене и че в сюжета са заложени няколко изненади, които, в комбинация с неочакван обрат, все повече засилват интереса към достигането на щастлив край.

Един от ключовите моменти е срещата с прокълнатият абат, който ще подложи на изпитание всички герои и ще внесе малко повече яснота за събитията, описани в „Нощта на върколака“. Освен това в играта ще срешнеш и други противници – смъртоносни пратеници от Арабският халифат, които са изпратени на тайна мисия, преплитаща се с твоята и това неизменно поражда конфликти помежду ви.

Проклятието на върколака

Бойните сцени са добре описани, а наборът от възможни ситуации, с които можеш да се справиш с противниците си, е разнообразен.

Всъщност самите битки са доволно лесни, стига да разполагаш с повечко хора, като така общият сбор от показателя Сила + хвърлянето на един зар, почти сигурно ще гарантира победа. На този фон трябва да се поощри и минималният дневник, който прави смятането наум възможно, така че наистина не е нужно нещо да се записва в дневника, освен ако читателят не държи да покаже краснописа си.

Проклятието на върколака

В моите очи повечето избори бяха наистина доста логични, но, признавам си, почти на финала си позволих да поизлъжа малко, защото просто нямах нужната комбинация от хора и предмети и това доведе нещата до злочест за мен край. В тази връзка ми се стори странно, че на моменти играта приключва дори и когато някой от второстепенните персонажи в играта загине, така че Леодил няма наистина възможност да продължи с мисията си, но това може би е по-скоро единичен случай и човек лесно може да прелисти назад и да продължи играта без лоши чувства.

***

Финални думи

„Проклятието на върколака“ е едно достойно продължение на класиката на Колин Уолъмбъри, което обаче притежава всички елементи на едно модерно приключение, в което главният герой може да има широк набор от варианти, накъде точно да тръгне самата игра. Страхотно допълнение внасят и двете алтернативни мисии към края на книгата, които, обаче, смислово и сюжетно са в съвършен синхрон и спомагат за цялостното усещане за едно завършено довеждане на нещата до успешен край.

9ОЦЕНКА

НАШАТА ОЦЕНКА

„Проклятието на върколака“

Продължение на мрачното фентъзи на Колин Уолъмбъри „Нощта на върколака“, действието в тази нова история се развива двадесет години по-късно. Главен герой е отново благородникът Леодил от първото приключение, вече кралски съветник на спасения от него крал Деотен. Историята започва с необяснимото изчезване на краля. Леодил тръгва към понастоящем изоставения кралски замък Алтагор, за да го търси, заедно с дъщеря си Анна, която е станала изкусен стрелец с лък, и с Пино де Маладига, който е станал негов добър приятел след събитията от предишната книга-игра. По време на играта към групата приключенци могат да се присъединят и други спътници. На героите им предстои да прекарат една изпълнена с опасности и драматични ситуации нощ в появилите се отново тресавища край замъка Алтагор, за да се опитат да сложат най-после край на проклятието на върколака – този път завинаги.

Предимства

  • Авторът е успял да запази вниманието на читателите и да се справи с трудната задача да напише едно достойно продължение
  • Страхотни илюстрации, които засилват удоволствието от четенето на текста
  • Възможност за приобщаване на допълнителни герои, които да се включват в различни моменти от приключението

Недостатъци

  • Книгата-игра заслужава да изпъкне и да бъде обособена като отделно издание, със собствено оформление

ОЦЕНЯВАНИ

История
9
Атмосфера
9
Игрови елементи
9

Можете да закупите „Неразказани легенди“ оттук: https://www.ozone.bg/product/nerazkazani-legendi-yubileen-sbornik-knigi-igri/

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар