Ревюта

Ревю на „Сърце от лед“ – книга с огромната преиграваемост и добър баланс между литература и игра

0
Споделяния
0Точки

Здравейте, скъпи читатели,

Съвсем наскоро направих ревю на книгата на Дейв Морис – В бездната сред мъртъвците“, а днес ще коментирам друга негова книга – „Сърце от лед“. Трябва да похваля издателство Geny-G, които активно са започнали да издават ново поколение книги-игри. Те вече преиздадоха Асасините от Алансия“, „Пристанището на Гибелта“, „Алиса в страната на кошмарите“, „Къща от Ада, а сега са решили да ни зарадват и със Сърце от лед“.  

Сърце от лед

Искрено се надявам да издадат и други книги-игри от т.нар. поредица „ново поколение книги-игри“. Неизбежно изказвам благодарности и на Кирил Иванов за превода и на Ивайло Динков – за превода на стиховете.

***

Казват, че с времето един писател съзрява и (обикновено) става по-добър с годините. Сигурно е вярно  – „Сърце от лед“ е най-добрата работа на Дейв Морис, която съм чел. Не искам да правя сравнения с „Кървав меч“, но в сравнение с „В бездната…“ авторът определено се е развил.

И тук  като в „В бездната..“ имаме няколко възможни типажа героя или няколко специализации, от които да избирате – Изследователят, Ученът, Мутантът, Ловецът на глави, Визионерът,  Шпионинът.

Сърце от лед

Разбира се може да си създадете и свой герой – стига да си изберете четири умения. Уменията са пилотиране, кибернетика, близък бой, познаване на народните митове, ориентиране из улиците, ловкост, хитрост, мошенчество, точна стрелба, екстрасезонорни умения (телепатия). Прави впечатление, че книгата е ориентирана към съвременния читател – тя има Дневник, а също и пари и точки живот. Във „В бездната…“ точки живот нямаше, това е новост.

Относно сюжета, Дейв Морис ни въвежда в един постапокалиптичен свят – колкото фантастичен, толкова и съвременен.

Пусната е компютърна програма на име Гая, която придобива контрол над климата, побърква се и създава климатичен апокалипсис. Тук се намесва читателят – той трябва да се сдобие със сърцето от лед, което да му даде суперсили и евентуално да оправи хаоса.

Сърце от лед

В играта можете да носите до 8 предмета – едно нововъведение, спрямо по-предни игри. За да вземете 9ти предмет трябва да изхвърлите предишен.

Любопитно е, че с част от оборудването читателят се сдобива още когато избирате „специализация“. Впрочем някои специализации носят някакво оборудване – други не.

***

Преди всичко трябва да подчертая огромната преиграваемост на „Сърце от лед“. Книгата е 455 епизода, но в тях изобилства от решения. Накъде ще пътувате – през Венесия или през Лионската джунгла; ще се доверите ли на метрото или ще пътувате пеша; ще подкарате ли самолета или нямате умението Пилотиране; ще изчакате ли флаера или няма да го изчакате; Към Гиза ли ще се отправите или към Кахира; А може би към Тарабул или Судан?

Сърце от лед

На практика не мога да опиша колко възможности за избор имате. Аз успях да проуча малка част от тях, а отделих над два часа на книгата.

Почти всички избори са равностойни.

Каквото и да правите не стигате до хепиенд. Изпървом бях изненадан, после реших, че това е предимство.

Баланса между литература и игра е доста добър. Напук на критиките на някои хора (няма да споменавам имена), смятам, че Кирил се е справил чудесно с превода. Текстът е четивен и разбираем, а дали е дословен или не читателят не би трябвало да го интересува. Нещо повече, Кирил се е съобразявал и с латинския. Евала, Кире! Редакторът (Ивайло Динков) пък е дал превод обяснение на няколко латински израза – евала Иво!

Няма как да избягам от темата за илюстрациите. Корицата кърти, задната корица също. Евала и на Мик Посен и на Ивайло Илиев. От вътрешните илюстрации, обаче има какво да се желае. Признавам – има реализъм в тях, но на моменти ми изглеждат малко детски. Липсват контрасти, липсва любов към детайла. Все пак е добре, че ги има – оценявам този факт. В това безмилостно време може да няма вътрешни илюстрации (В Тервел няма). Тук има поне десетина-петнадесет малки илюстрации, които се повтарят. Може да не е върхът, но е стъпка в правилната посока.

За тези които се интересуват – битки има, но те не са дълги и протяжни, а зависят от вашите решения, от екипировката ви и уменията ви. Намирам това за чудесен подход. Трудно ми е да посоча  конкретни недостатъци – за вътрешните илюстрации вече споменах.

Леко ме подразни, че на характерите на героите не е отделено внимание. В смисъл, че се срещаш с някого, говорите, ти продължаваш сам и пак го срещаш, или пък го взимаш със себе си. Но реално няма опит да се развие някои от персонажите на героите. Подразни ме и че на едно-две места имаше неинформирани избори от типа „лявата врата ли избираш или дясната“.

Все пак считаме, че книгата е по-скоро добра и горещо я препоръчвам на читателите.

10ОЦЕНКА

НАШАТА ОЦЕНКА

„Сърце от лед“

Легендата гласи, че който притежава сърцето на Волент, придобива върховна сила. Създаден във врящите огньове на Големия взрив, този изящен скъпоценен камък е способен да насочва космическите сили, които оформят самата Вселена. В едно отчаяно време, в което беззаконието расте и е настъпила нова Ледникова епоха, ти и група приключенци се съревновавате в търсене на скъпоценния камък. Ще бъдеш ли достатъчно решителен и находчив, за да успееш да вземеш силата на Сърцето за себе си? Съдбата на човечеството може да е в твоите ръце!

Предимства

  • Добър баланс между литература и игра
  • Книгата е ориентирана към съвременния читател
  • Книгата има огромната преиграваемост, тъй като има много възможности и избори

Недостатъци

  • Има какво още да се желае от вътрешните илюстрации

ОЦЕНЯВАНИ

История
10
Атмосфера
10
Игрови елементи
10

Можете да поръчате книгата ОТТУК.

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар