Ревюта

Ревю на „Сезон на тайни“ – интересна, увлекателна и мистична история, полезна за осмислянето на човешките отношения по нов начин

0
Споделяния
0Точки

Радослав Апостолов е възпитаник на СУ „Отец Паисий“ в Кърджали, завършва и Химикотехнологичния университет в София. От 2015-та година работи като разработчик на приложения за Андроид и iOS, а впоследствие и като ръководител в IT-сферата.

Апостолов е любител на фантастиката и хоръра във всичките им направления.

2015-та година е емблематична за автора, защото тогава той дебютира и в интерактивната литература с книгата си „Убежището”, с която се класира на финала на конкурса „Златна Никса”. Втората му творба (която за момента е и последната) „Сезон на тайни” намира място в списанието за книги-игри „Агамор“ и печели също наградата „Златна Никса“.

В отговорът на въпроса защо е решил да пише именно книги-игри, Радослав казва:

„За мен е много интересно да пиша книги-игри, затова съм се концентрирал и върху тях, а не върху стандартната литература. Понеже, това, което на мен ми харесва е, възможността за алтернативност. Когато съм чел някакви художествени романи, винаги съм си казвал „Ех, защо направи така героят, ако беше направил друго, може би нещата щяха да се развият по друг начин…“. Книгите игри дават точно това. Те дават възможност на читателя, чрез неговите решения, да достигне до негов край на историята и да види паралелните вселени, в които може реално да свърши героят“.

***

Точно тази алтернативност е широко застъпена в книгата-игра „Сезон на тайни“, където група приятели се отправят на предколедно пътуване до отдалечена хижа в планината, за да прекарат Коледните празници заедно.

Иван, Мишо, Алекс, Лена и Стоев са петима приятели, които са решили да изпитат заедно магията на Коледа в уюта на отдалечена планинска хижа. Никой от тях не очаква, че сезонът на добротата и подаръците ще ги изправи пред неподозирани тайни, а тлеещи конфликти предстои да бъдат разпалени…

Книгата-игра се отличава от стандартните с това, че тук читателят има възможността да играе с всеки от петимата и да взима паралелно решения за всеки един от тях, проследявайки и съобразявайки се с отношенията на дадения герой с останалите.

Сезон на тайни

На теб, читателю, се пада честта да преведеш героите през изпитанията, които им е подготвил авторът и да съпреживееш с тях най-странната Коледа в живота им.

А дали за някои няма да се окаже и последната?! Зависи само от теб и твоята преценка!

„Сезон на тайни“ е съвременна история, развиваща се в пределите на България, написана на съвременен език, изобразяващата голяма част от проблемите, с които се сблъсква всеки един от нас в ежедневието си, особено що се отнася до взаимоотношения с близки, приятели и колеги. Петимата имат сложни, но искрени отношения (при някои от тях чувствата и емоциите са по-силни, при други – има нотка лицемерие) и всичко това може да се открие във всеки един от нас.

Историята въвлича още в самото начало и създава усещане за мистерия и напрежение с описанието на обстановката, въвеждащите разговори и дилемите, пред които са изправени героите. Налага се петимата да пътуват отделно, което допълва картината и изяснява допълнително какви са взаимоотношенията им.

Лена, Алекс и Стоев пътуват заедно към хижата, макар и двете момичета да не се харесват особено, а половинката на Алекс – Иван, и общият им приятел – Мишо, пътуват в другата кола към Черноглово, за да празнуват, без изобщо да подозират какво ги очаква.

Дали това, че би могъл да се опиташ да оправиш отношенията им ще помогнало за спечелването на играта?

Или както и в реалния живот не всичко е „цветя и рози“, и независимо дали има хармония между тях играта пак може да бъде спечелена? Не се подвеждай – не винаги всичко може да бъде идеално – отношенията са важни, но не се подхлъзвай да ги коригираш! Играта може да бъде спечелена и в лоши отношения.

Сезон на тайни

Книгата-игра се отличава с доста психологически елементи и повече се набляга на разговорите между героите, отколкото върху действията, които предприемате заедно. „Сезон на тайни“ е описателна история, напомняща, че понякога проблемите, които смятаме за най-сериозни в настоящия момент биха могли да се окажат незначителен повод за тревога.

Най-важното, което наистина има значение е кой е до теб в конкретния момент, успявате ли да си окажете взаимна подкрепа и най-вече – как се държиш към най-близките и семейството си. Всичко това е сред основните теми, засегнати в книгата-игра, които точно сега имаш възможност да опиташ да изиграеш по най-правилния начин.

„Сезон на тайни“ създава още по-голямо предизвикателство пред читателя с наличието на пет показатели, които е важно да следиш през цялото време – кондиция, отношения, коледен дух, време и кодове. В книгата-игра е поместен и Дневник, в който да записваш стойностите на показателите, за да следиш във всеки един момент актуалното развитие на историята за всеки един от героите в нея.

Играта е наситена с разговори и случки и това я прави още по-напрегната и динамична.

Сезон на тайни

Акцентът върху отношенията показва как и в живота понякога дадени изброи, които правим, провокирани от моменти емоции, се отразяват на решенията, които взимаме занапред, а показателят „кодове“ прави играта още по-интересна, защото чрез тях „отключваш“ или не, проправяш си път или точно обратното към следваща локация или следваща развръзка.

Попадайки в селцето и откривайки хижата, макар и трудно и след дълго лутане – героите се запознават с хижаря и неговата помощница, за които предварително разбират от жителите в селото, че около тях витае нещо зло…

Иван, Мишо, Алекс, Лена и Стоев прекарват една спокойна нощ, докато на другата сутрин не се събуждат със „странни изненади“ в стаите си, които ги шокират и озадачават, сблъсквайки ги директно лице в лице със „собствените им демони“.

Сезон на тайни

Всеки открива в стаята си предмет, свързан с конкретен момент от живота си, който навява не леки спомени на героите. Пренебрегването на откритите „подаръци“ и въглените около тях заплитат допълнително историята.

Един от много важните избори за развоя на действието в книгата-игра е какво ще реши да прави групата в свободното си време. Това ще се окаже от решаващо значение за съдбите и на петимата.

Дали да отидат на фестивала, да посетят читалището, да поговорят насаме един с друг, докато се разхождат сред природата, или да опитат да намерят помощ за разчистване на пътя, или просто да се слеят с местните и да научат повече за селото и хижарите си – ти решаваш, но внимавай!

Нощта на Бъдни вечер е опасно време и може да се окаже от жизненоважно значение как са прекарали времето си преди това. „Мръсните дни“ са съвсем близо, а мистерията е все така голяма. Ще успее ли да се подготви дружината за времето на поганците?

Ще се пребори ли Стоев с чувството си за вина пред изоставената си майка, ще успее ли Мишо да се измъкне от собствената си грешка и какво ще стане между нестихващия любовен триъгълник – Лена, Иван и Алекс?

Как ще протече тихата и свята нощ?

Важни решения, които трябва да вземеш час по-скоро. Часовникът тиктака!

Книгата е много интересна и се чете бързо. Диалозите увличат, а постоянната динамика в отношенията на героите и промяната на локациите прави играта още по-разнообразна и затаяваща дъх. Имаше доста елементи на изненада, които бяха неочаквани за мен.

Препоръчвам „Сезон на тайни“ без никакви колебания, защото освен интересна, увлекателна и мистична, тя е и полезна за осмислянето на човешките отношения по нов начин. Авторът дава възможност да погледнеш на връзките от нова гледна точка и да осмислиш нови перспективи през игровия момент – това беше иновативно и интересно за мен.

Безспорно книгата ми хареса изключително много и бих я прочел пак, за да открия още нови посоки за развитие и разсъждение, но фактът, че преминавайки от гледната точка на един герой в тази на друг – преходът се случваше много рязко от едно действие в друго – без никакъв преход, препратка или връзка, понякога ме караше да се замисля дали не съм пропуснал някоя стъпка и се налагаше да се връщам, за да проверя.

Въоръжи се с чесън, червен конец и химикал, и скачай в колата на Иван или Стоев, за да провериш какво се крие в Коледната нощ!

9.9ОЦЕНКА

НАШАТА ОЦЕНКА

Сезон на тайни

В тази атмосферична история ще имате не един, а цели петима герои – приятели, решили да празнуват Коледа в отдалечено българско селце. Там им предстои да разплетат кълбо от мистерии в най-дългото интерактивно произведение, публикувано някога в списанието;

Предимства

  • Увлекателна история, която създава усещане за мистерия и напрежение
  • Дава възможност да погледнеш на връзките от нова гледна точка и да осмислиш нови перспективи през игровия момент
  • Наличието на дневник прави приключението още по-интересно

Недостатъци

  • Понякога има много рязък преход от едно действие в друго

ОЦЕНЯВАНИ

История
9.9
Атмосфера
9.9
Игрови елементи
9.9

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар