Ревюта

Ревю на „Сред обръч от пясък и вода“: книга-игра, която по нищо не отстъпва на приключенските романи

0
Споделяния
0Точки

Ромен Бодри е френски автор и един от основните двигателите за възраждането на жанра на книгите-игри във Франция. Той се самоопределя като „аматьор“ в писането им, но истината е, че Бодри има зад гърба си цели тринадесет заглавия, като в нито едно от тях не е анонсирана „Сред обръч от пясък и вода“.

Самият автор споделя, че първият му опит да напише книга-игра е било изцяло за собствено удоволствие. След написването на произведенията, Бодри споделя, че крайният резултат е събудил топли чувства у него самия, но и го е провокирал да се замисли как този жанр книги могат да се пишат по начин, който да не отстъпва на литературата, за да може и любителите на художествените творби да се радват на книги-игри. Ето, че е успял.

 

„Сред обръч от пясък и вода“ е книга-игра, която по нищо не отстъпва на приключенските романи.

 

За разлика от класическите разкази в проза, които са няколко стотин страници, книгата-игра успява да предложи огромно разнообразие от локации, събития, герои и неочаквани развръзки – и то в по-малко от петдесет страници. Освен това – най-ценното – всичко е в твоите ръце, защото ти си главният герой, който решава как ще продължи историята, накъде ще поеме, как ще постъпи и докъде ще доведе линията на изборите, които ще направи. Дали веднага ще влезеш в някой капан на непознат остров и играта ще приключи, или ще намериш хитър начин да се измъкнеш? Готов ли си за тропическото приключение, което те очаква?!

Сред обръч от пясък и вода

Наричат те Манануива и от деня на раждането ти са минали точно седемнадесет дъждовни сезона. Време е да поемеш по пътя на съзряването, но готова ли си да платиш цената за това знание?

Ще останеш жива и ще надвиеш не само враговете, но и себе си, или ще попаднеш в „ръцете на океана“ или в коварните условия на някой остров? Ще създадеш ли приятелства, или ще научиш, че хората не са толкова добронамерени, колкото си очаквала? Поеми по своя собствен път, Манануива!

С първите страници на книгата-игра авторът разказва историята на младото момиче, което е поело на път в търсене на себе си и изпълнението на племенния си дълг: традицията „пътуване към хоризонта“, което представлява достигане до зрялост. Описанията на природата, океана и всичко, което те заобикаля, помага, за да си представиш още по-лесно и детайлно картината, и да се впуснеш на мига в предизвикателството. Околният свят на реалността остава зад гърба ти и всичко, което има значение сега е да разбереш какво дебне в подводния свят и какво има на сушата? Ще с сдобиеш с нови приятели или врагове? Всичко зависи от избора, който ще направиш и решението, което ще вземеш. Ти си на ход!

Сред обръч от пясък и вода

Нямаш почти нищо – само малката пирога и ограниченото количество провизии, което ти е останало: няколко банана, малко варени ямсови грудки и картофи. Срещу теб се появява остров и това е страхотно, защото е възможност да си починеш, да попълниш провизиите си, да пийнеш прясна вода и най-накрая да стъпиш на сушата от дълго време. Когато всичко изглежда повече от добре се появява Рамахауи и планът ти поема в нова посока, повлиян от дружелюбната ѝ и приветлива усмивка. Топлото ѝ отношение към теб те предразполага да решиш, че дългото ти пътуване няма да е било напразно и повлияна от желанието да изпълниш мисията си, се съгласяваш да я последваш – без дори и да подозираш каква всъщност ще се окаже тя и какво ще се случи между вас по-натам… Решението е взето и вече се намираш на атола.

Първият и основен поврат в историята е именно срещата на Рамахауи и Манануива, която има ключово значение за хода на книгата-игра. Ще промени ли живота на Манануива? И как? Или ще решиш да продължиш пътя си нататък…? Едно е сигурно, Рамахауи носи развръзка, но ти избираш каква.

Сред обръч от пясък и вода

Различните острови, разнообразната растителност и животински свят удивяват с красотата си, но и крият опасности, за които трябва да внимаваш. Време е за съдбовно решение – да приемеш предизвикателството на Атароа, оставайки на атола, или да поемеш нататък в търсене и изпълнение на личния си дълг?

Мястото, където попадна се състои от осем различни по големина, флора и фауна острова, като всеки от тях ти е подготвил различни изненади. Красивите картини, които описва авторът подвеждат да се впуснеш в разглеждане и изследване, но дали там не дебне смъртта за Манануива? Ще помогнеш ли на Рамахауи, или ще се бориш за Пяна от дълбините, която ще ти помогне да се свържеш със света на духовете, откъдето ще получиш знанието и мъдростта (което всъщност е и главната ти цел)?

Дневникът на приключението, който се намира в края на книгата, е допълнително предизвикателство. Този игрови момент усложнява и прави мисията ти още по-трудна. Имаш три компонента: предмети, кодови думи и точки време, които трябва да следиш и записваш в хода на играта и решенията, които взимаш.

 

Понякога времето и силите ти не стигат, колкото и да искаш да продължиш напред.

 

Дневникът на приключението се вписва много добре в стила и историята на книгата, защото пресъздава още по-добре усещанията и предава напрежението от необходимостта да мислиш и действаш на момента.

Книгата е интересна и увлекателна. Нямах търпение да разбера какво ще се случи накрая! На моменти имах чувството, че чета приключенски роман и когато идваше момент на действие, зависещо само от мен, личното ми мнение и желание за нататъшния развой на събитията – изненадата беше голяма и приятна. Различните истории, които ме очакваха на всеки остров, опознаването на месните, появата на вещицата и омагьосаните предмети и животни, бяха неочаквани. Дали ще я прочета пак? Несъмнено! Първият път краят за Манануива дойде доста бързо, вземайки грешно решение, и определено искам да разбера какво още може да се случи на всички осем острова в атола.

Сред обръч от пясък и вода

Препоръчвам книгата с две ръце, а за всички любители на приключенията и случките с неочакван край – тя е задължителна. Има ли нещо, което бих отбелязала като слаба страна на книгата-играта? Честно – резките краища. Някои решения водят до доста бърз и фатален край, който завършва с просто „край“. Липсваше ми насока как да продължа от там, където всичко приключи за мен. Спасителният пояс е, че може да си записваш последния ход, който предприемаш, за да се върнеш после по-лесно обратно до него. Или го приеми като допълнително предизвикателство – помни докъде беше стигнал!

8.8ОЦЕНКА

НАШАТА ОЦЕНКА

„Сред обръч от пясък и вода“


Kнига четвърта от поредицата „Призвание герой представя“ ще ви гмурне в едно тропическо приключениe, където ще трябва да помогнете на младо момиче да открие своя път в живота. Наричат те Манануива и от деня на раждането ти са минали точно седемнадесет дъждовни сезона. Време е да спазиш традицията на племето си и да поемеш на пътешествие, което да бъде твоят ритуал за съзряване. Пирогата ти ще те отведе до тайнствен атол, където мистериозно племе може да те насочи в твоето търсене. Но готова ли си да платиш цената за това знание? В това приключение, ТИ вземаш решенията!

Предимства

  • Дневникът на приключението се вписва много добре в стила и историята на книгата
  • Интересна история, с много различни случки, които допълнително подсилват играта

Недостатъци

  • Някои решения водят до доста бърз и фатален край

ОЦЕНЯВАНИ

История
8.5
Атмосфера
9
Игра
9

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар