Ревюта

Ревю на „Т.О.Р.Н.А.Д.О. 6“ – най-добрите шестима на планетата Земя, които трябва да победят в Адът на Амазонките

0
Споделяния
0Точки

В зората на 23-ти век човечеството се бори за своето оцеляване срещу технологично напреднала планетарна раса населявана изцяло от жени амазонки. Изначално агресивни Амазонките не оставят друга възможност на човечеството освен адекватна реакция. Читателят е поставен в центъра на събитията с бойците от екипа на Т.О.Р.Н.А.Д.О. 6 – най-добрите шестима на планетата Земя, имащи нелеката задача да върнат шансовете за борба на страната на земята.

Играта и екшъна преобладават спрямо историята. Състои се от 4 мисии навързани в сюжетна линия. Представени са на тактическа карта, с разяснени цели и точки на действие. След инструктаж се съставя боен отряд, избира екипировка и ръководят действията на отряда.

"Т.О.Р.Н.А.Д.О. 6" и адът на Амазонките

1. Съставяне на отряд – Избират се от 2 до 3-ма участника срямо техните характеристики и изискването на мисията.
2. Избор на екипировка – зависи от нуждите на мисията, а количеството от максималната товароподемност на войника.
3. Ръководене на отряда – Разиграва се под формата на тактически ситуации, в които читателя прави избор съобразявайки се обстановката, ограничения брой оръжия и специфичната роля на войника.

"Т.О.Р.Н.А.Д.О. 6" и адът на Амазонките

Всяка мисия изисква внимателно прочитане на задачата. Въпреки подробното описание, често е възможно боиците да бъдат изправени пред няколко избора, но да няма валиден такъв, поради липса на въоръжение. Това прави неизбежно преминаването през редица провали до напасване на точната формула. Играта е трудна и може да се определи като пъзел, чиито успех е съчетание от правилно окомплектовано въоръжение с прилежащи към него добре взети решения. В определени моменти шанса играе значителна роля, което може да допринесе за загуба дори и при правилно обурудван боец.

Пример (измислен):
Боецът „Бързака“ трябва да стигне до точка 2, като една от целите му е да унищожи сграда 4. Читателя има следните избори:

  • може да се отклони от маршрута за да унищожи сграда 4 (но ще загуби време)
  • може да остави целта и да продължи напред (и да понесе бъдещи последствия)
  • може да стреля от текущата позиция (това ще коства повече или по-ценни муниции от необходимото, но ще спести време)

Оригинален елемент на играта, е че половината от времето с книгата е прекарано в планиране – избор на войници и екипировка (Поне не се сещам за друга КИ в която планирането да е с такава значимост). Дневниците са сравнително големи, но лесни за попълване и следене.

"Т.О.Р.Н.А.Д.О. 6" и адът на Амазонките

Бонус мисията от Ал Торо се вписва отлично към оригиналните три. Разширената история и добавки меду мисиите приятно допълват сюжета.

Оформлението на книгата е отлично, приятно за окото и в същото време функционално. Изданието модернизира разказа за съвременната аудитория, като в същото време запазва чара на корените си. С няколкото послеслова от Майндкрайм, четивото е добър начин да запознае непосветения с атмосферата на старата вълна.

9.5ОЦЕНКА

НАШАТА ОЦЕНКА

Т.О.Р.Н.А.Д.О. 6


В средата на 90-те в култовото списание МЕГАИГРА излязоха трите части на Т.О.Р.Н.А.Д.О. 6, написани от Майкъл МАЙНДКРАЙМ – един от най-емблематичните автори на старата вълна на книгите-игри у нас! Поредицата се отличаваше с бесния си екшън, както и уникалната тактическа игра. Сега, четвърт век по-късно, с помощта на феновете на книгите-игри тази класика се завръща в осъвременен вариант и дори с цяла нова мисия и алтернативен край на приключението, написани от Ал Торо.

Предимства

  • Реалистичен фентъзи-екшън
  • Дълги дневници, които ти помагат да следиш играта

Недостатъци

  • Дългото планиране може да не допадне на някои читатели

ОЦЕНКАТА СЕ БАЗИРА НА СЛЕДНИТЕ КОМПОНЕНТИ:

История
9.5
Атмосфера
9.5
Игрови елементи
9.5

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар