Ревюта

Ревю на „Ужас в IV измерение“ – книга-игра без интересна механика или невероятен дневник, но с интерес сюжет и страхотен потенциал

0
Споделяния
0Точки

Здравейте, скъпи читатели,

Отново ще споделя с вас мнението си за една от книгите-игри, качени на сайта на GameBook.BG.

Алън Шарп не е непознато име за феновете на книги-игри. Още през 90-те години име като „Барабан на смъртта“ бе издадено от издателство „Еквус“, но „Ужас в IV измерение“ някакси убягна от вниманието на читателите.  Книгата няма ви смае с интересна механика или невероятен дневник – в това отношение отстъпва пред книгите на Майкъл Майндкрайм или Джордж М. Джордж.

Ревю на "Ужас в IV измерение"

Тя обаче притежава четивен стил, възможност да се поразходите из времето и демонстрира интересна идея как да бъде заместен шансът с избор на числа. Подобен елемент съм виждал само във „Войната на Понтиак“ на Джордж М. Джордж, но там успях да намеря логиката в числата.

Тук такова нещо не открих, което не значи че няма.

Опитах да разсъждавам дали с големите числа не отивам напред във времето, а с малките назад – но това не е закономерност. Все пак е работено в тази посока, така че това не е точно грешка.

Ревю на "Ужас в IV измерение"

Играта дава възможност да обхождате различни земи – да се върнете при динозаврите, до отскочите във времето на Нерон, да се озовете сред гангстерските войни в САЩ, или пък при монасите от Тибет.

А може дори да надникнете и в бъдещето?

Играта използва интересен елемент, който съм виждал и в „Лейн и Брайт. Орбитални имоти“. Описва атмосферата, какъв живот има и пр. Жалко че не е разработено добре, но идеята е оригинална.

Ревю на "Ужас в IV измерение"

Има няколко картинки, които служат по-скоро за ориентиране. Сред тях най-хубава е тази с тиранозавърът. И друг път съм казвал – отделям много внимание на илюстрациите, а тази книга на Алън Шарп е с най-много (от тези които са представени на сайта на gamebook.bg) и дори само за това печели от мен допълнителни „червени точки“ от мен.

В заключение – книгите на Алън Шарп не са „дъ фърст“, но определено са интригуващи и в никакъв случай не отстъпват на книжките на Джак Блъд или Сим Николов. „Ужас в IV измерение“ е може би най-интересната сред тях. На мен ми достави удоволствие и горещо я препоръчвам на всички по-малки читатели.

4.6ОЦЕНКА

НАШАТА ОЦЕНКА

Ужас в IV измерение

С машината на времето се впускаш във вълнуващо и зловещо приключение. Ще съумееш ли да надхитриш лудия император Нерон? Ще успееш ли да избягаш от опасностите на праисторическото време? Посегни към селектора на времевите зони и напрегни усилия!

Предимства

  • Интересна история

Недостатъци

  • Няма дневник
  • Няма много илюстрации

ОЦЕНЯВАНИ

История
6
Атмосфера
6
Игрови елементи
2

Книгата можете да прочетете онлайн на: https://gamebook.bg/ebooks/ujas-v-chetvarto-izmerenie

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар