Ревюта

Ревю на „В бездната сред мъртъвците“ – симпатична книга-игра, на която ѝ липсват само няколко неща за да стане тотален хит

0
Споделяния
0Точки

 

Дейв Морис е истинска легенда в областта на книгите-игри. Няма човек, който да се интересува от книги-игри и да не е чувал за поредицата „Кървав меч“. Ако перифразирам Ботев „Кой не чувал за Кървав меч, кой не слушал за него?“

Е, „В бездната на мъртъвците“ не може да се сравни с „Кървав меч“ но е от същия автор и определено е интересно четиво.

Важно е да се каже, че героят разполага с възможности да избира между различни специализации – авантюрист, моряк, магьосник и пр. Тези, които са играли „Ледените пирати“ на Колин Уолъмбъри ще се сетят, че и там има подобен елемент, но Дейв Морис е пионер в това дело.

Историята изглежда банална – успяваш да избягаш от пиратски кораб и се опитваш да предотвратиш похищението на кралица. Играта е сравнително линейна, малко като в „Дневника на пирата“.

В бездната сред мъртъвците

По-интересното е, че по пътя може да се отклоняваш, да изследваш острови, да попадаш на мини-приключения. Да ловиш русалки, да попадаш на канибали, да търгуваш с туземците и пр. Може да се сблъскаш с ужасния пират Скарвендж повече от веднъж. Всъщност срещаш го няколко пъти. 

В повечето случаи имаш равностойно избори, което определено е плюс. Текста е четивен, историята определено е приятна. Също така има фактор „оцеляване“, и вероятността да загинеш от глад и жажда не е малка. Все пак ако имаш „Мореплаване“ или „Познания за природата“ успяваш да ограничиш щетите.

В бездната сред мъртъвците

Впрочем личи си, че Дейв Морис е вкарал голяма част от т.нар. кантрипи в „Подземия и дракони“ в действие – в играта има „Познаване на природата“, „Хитрост“, „Мореплаване“ и пр. като не е без значение какъв персонаж ще избереш.

С една дума „В бездната сред мъртъвците“ е една симпатична книга-игра, на която ѝ липсват само няколко неща за да стане тотален хит. На първо място – сюжетът е банален, а играта е сравнително линейна. На второ място – шаблонното представяне на Скравендж.

В бездната сред мъртъвците

Въпреки това „Бездната“ съвсем не е лоша игра, дори е много приятна. Категорично я препоръчвам за зарибяване на малчугани.

7ОЦЕНКА

НАШАТА ОЦЕНКА

„В Бездната сред мъртъвците“

Ако след бягството си от кораба на злия пират Скарвендж, не умреш от жажда и преодолееш всички препятствия по морския си път, знай че твоето приключение едва започва. Трябва да наемеш екипаж и да откриеш Скарвендж, за да го накажеш. Но ще успееш ли да провалиш неговия най-подъл и пъклен план – да отвлече младата и красива кралица на Глориана?

Предимства

Недостатъци

ОЦЕНЯВАНИ

История
5
Атмосфера
8
Игрови елементи
8

Книгата може да бъде прочетена онлайн тук: https://gamebook.bg/ebooks/v-bezdnata-sred-martavcite

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар