Ревюта

Ревю на „Уимбълдън“, в която читателят ще е в кожата на Григор Димитров по пътя му към успеха

0
Споделяния
0Точки

Поредната книга-игра (по-скоро разказ-игра) е пред мен – „Уимбълдън“. Главният персонаж , в чиито обувки ще влезеш ти, е реално съществуващ човек – тенисистът Григор Димитров. Гледайки отстрани, в повечето случаи смятаме,  че популярните личности са късметлии. Истината е, че зад повърхността на онова, което се вижда, се крият много лишения, страдания, болки, разбира се, щастливи моменти и най-вече умението да се вземат правилните решения. Всъщност това е и твоята роля – от името на Григор Димитров да направиш един или друг избор. Това от една страна прави този разказ-игра предизвикателен, а от друга е и възможност, дори и за миг да усетиш каква е цената на известността.

Григор Димитров

И тук вече е умението на автора да те пренесе в това преживяване. А той е Петър Агапов – роден в гр. Разград, но в момента живее в Америка, където има компания за лимузини. Освен това е известен и в общността на книгите-игри с творбите си „Уимбълдън“ и „Зона 51“. Всъщност, негова мисия е да подобри качеството на книгите-игри чрез насърчаване на авторите от цял свят да загърбят старите методи на случайни избори, внезапна смърт и неприятни изненади, в интерес на логически загадки и по-гладко развитие на приключението.

Петър Агапов започва своя разказ-игра с обяснението, че е започнал да го пише на шега, след като е видял как някой е обявил книга-игра за Григор Димитров в една от фейсбук групите на книгите-игри.

„Ето защо, когато видях шегата „Уимбълдън“ в страницата на книгите-игри, аз се почувствах задължен да превърна играта в реалност. Ето защо и ето как, тази книга достигна до теб“.

Идеята на разказа-игра не е да влиза в детайлите на тениса, а да те запознае и  направи част от трудностите и лишенията, жертвите, които всеки професионален състезател прави.

Историята те поставя в обувките на Григор Димитров и обхваща времето от юношеските му години до спечелването на турнира Уимбълдъл от 2018 г. Мога да кажа, че историята е доста праволинейна, скача се от случка в случка, без да са хронологично свързани, т.е. самите случки са с години разлика.  Не се набляга на играта тенис.

Григор Димитров

Трупат се оценки, а в „тенис-мачовете“ се проверяват тези оценки. Много е амбициозно да се обхване този период в разказа-игра. Като че ли всичко е просто щриховано, посочено пунктуално. Сюжета минава през юношеската школа, отношенията и връзките с Мария Шарапова и Никол Шерцингер, печеленето на първия турнир.

Относно игровите механизми – в сюжета са вложени много неща. Използването на QR кодове е страхотно и много иновативно! Логическата загадка е налице, има я, макар и изобщо да не е трудно. Има схеми, по които се правят избори. Налице е умение, което с добавяне на число отваря скрит епизод. Интересното е, че се е постарал да сложи външни линкове (браво за зарчето), но е пропуснал да сложи вътрешни такива и се въртиш нагоре-надолу.

Григор Димитров

Да, точките енергия неутрализират късмета, но би било по-добре още преди проверката на зар, защото така е много по-лесно. Има и кодови думи и точки, а относно изборите, струва ми се, че това е слабото звено в книгата и това може би произтича от линейността на историята.

Да си в кожата на Григор Димитров е доста интересно, тъй като имаш възможност да правиш избори от негово име и всичко това да те държи, образно казано, нащрек и в готовност. 

5.1ОЦЕНКА

НАШАТА ОЦЕНКА

„Уимбълдън“

Ти ще имаш възможност да вземеш много на брой важни решения за спортната подготовка и личния живот на спортиста. Ти ще прецениш дали предпочиташ той да се обвърже с Мария Шарапова и Никол Шерцингер или да се съсредоточи върху спортната си подготовка. Ти ще решиш дали Гришо ще се прибере в България за Златната сватба на родителите си или ще се запише на тренировъчен лагер с цел повишаване на спортните му качества.

Предимства

  • Изборите са слабото звено в разказа-игра и това може би произтича от линейността на историята
  • Играта е лежерна, спокойна и линейна

Недостатъци

  • В играта можеше да се вкара по-добра механика
  • На места текстът е прекалено скучен и би могъл да бъде разнообразен

ОЦЕНКАТА СЕ БАЗИРА НА СЛЕДНИТЕ КОМПОНЕНТИ:

История
5
Атмосфера
5.5
Игра
5

Можете да прочетете тази книга-игра онлайн в GameBook.BG: https://gamebook.bg/ebooks/wimbledon-grigor-dimitrov

Или в официалната страница на автора: https://augmentedrealityadventure.com/bg/grisho/

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар