Ревюта

Ревю на  „Зъби“ – вампирско приключение, в което човешкото и животинското са преплетени в мистична битка за щастлив край

0
Споделяния
0Точки
В „Зъби“ човешкото и животинското са преплетени в мистична битка за щастлив край – дали ще стигнеш до него – зависи само от теб! Осмеляваш ли се да поемеш живота на Елия в свои ръце? Грабвай книгата, вземи си зар, „настани“ късмета до себе си и се забавлявай!

Стефан Стефанов е български автор, дебютирал през 2015 година с фентъзи романа си „Трубадур“. Само няколко дни след излизането на книгата, името на Стефанов се появява и на страниците на сборника с книги-игри „Призвание Герой“ със заглавието „Зъби“. Авторът участва с разкази и в сборниците „Ако бях шеф“, „451 по Бредбъри“ и „Детство“.

„Творбите ми са вдъхновени най-вече от магичното, тайнственото, от целия онзи свят, съществуващ отвъд човешкото въображение. Обичам да поставям героите си в нестандартни, опасни и напрегнати ситуации, защото именно тогава се отприщва всичко, скрито зад нашите норми и опити за самоконтрол. Харесва ми да изпитвам лимита на човешките възможности, на вярата и да търся остатъците от човещина, когато сме прекрачили границите на допустимото“, казва самият Стефан.

Изчела на един дъх книгата-игра „Зъби“ мога да потвърдя, че му се е получило! Заявката на автора е напълно изпълнена. Историята на вампира Елия е тайнствена, вълнуваща и повдигаща общочовешки теми за размисъл. Цялата тази комбинация отвежда читателя в далечните земи, владения на барон Хоген, а романистичните елементи на книгата я правят още по-увлекателна. Игровите моменти въвличат читателя и го поставят пред важни избори, решаващи съдбите не само на главната героиня, но и на цялото семейство на барона.

… поемаш контрол над съдбата на Елия, вампирка, прекарала тринадесет безпаметни години в тъмница! В зависимост от твоите решения тя може да изпълни задачата си и да се отблагодари на спасителя си, или да се провали!

Зъби - вампирско приключение

Елия е открит и спасен от барон Хоген вампир, който прекарва тринадесет години в тъмница под наблюдението и грижите на епископ Юлиус в опити да я спасят, променяйки същността ѝ. Един ден баронесата и епископът освобождават Елия, привеждат я във вид и я молят за помощ, защото единствената надежда за спасение е точно тя – „чудовището от мазето“.

Зъби - вампирско приключение

От тук поемаш ти и решаваш какъв ще бъде изходът на събитията. Ще успее ли Елия да се пребори с животинския си инстинкт? Ще реши ли да помогне на барона и съпругата му и да спаси отвлечената им дъщеря Лиза, или ще се възползва от дадената ѝ свобода и ще избяга? Изправен си пред важен избор, приключенецо!

Елизавета е шестнадесетгодишната дъщеря на барон Хоген, която е отвлечена от стаята си. Епископът подозира, че отвличането е дело на вампир и затова с баронесата търсят помощ от Елия – единствената способна да се справи със себеподобния. Всичко трябва да се случи тихомълком и без да става достояние за барона, защото той е много болен и подобна информация не би му понесла.

Зъби - вампирско приключение

Сложните отношения в семейството, детайлните описания на тъмницата и окаяният, изтощен вид на пленения вампир засилват усещането за мистерия и въвличат с още по-голяма сила читателя в трудната ситуация, в която се намират героите.

Книгата-игра се заплита и става още по-напрегната, когато вземем предвид игровия момент: дневник на приключението, който трябва да следиш през цялото време на играта. В основна степен той също оказва влияние върху хода на играта и решенията, които трябва, искаш и в действителност можеш или не можеш да вземеш. Показателите на дарбите на Елия са отслабнали заради лишението ѝ от човешка кръв в продължение на тринадесет години и това прави „лова“ на вампира още по-сложен. Но като във всяка игра-приключение и тук имаш помощници, на които можеш да разчиташ. Пази се от недоброжелателите и подбирай правилно, за да победиш!

Зъби - вампирско приключение

След като вампирът получава пълни правомощия от отчаяната баронеса се оказва пред първия важен избор: да огледа замъка за улики и да получи оръжие, преди да се втурне по петите на другия вампир, или да се възползва от възможността и да научи повече неща за себе си (които не помни заради отслабналата си памет) и да избяга.

Опозицията между тягостната обстановка в замъка и добротата, която се крие дълбоко в Елия, в известен смисъл подсказват избора, който трябва да направиш. Тогава се появява и вторият много важен момент за живота на всички герои – накъде да поеме Елия? Към западната част на града, по всичко изглеждаща доста неприятно, бедно и мизерно… Към източната – където се намира градският хан (възлово място, на което Елия ще има съдбоносна среща със Севет от Хис-Гул) или южната, която е „сърцето“ на града: осветена, оживена и приличаща на точното място, където би вилнял похитителя.

Всички посоки водят до интересни и опасни срещи за Елия, от които често зависи живота ѝ. Някои са от онези, без които няма изход от играта (като тази с месаря, който разкрива тъмната страна на Лиза), други поставят живота на Елия на карта, а трети – водят до фатален край… Кой ще надвие – силата на Севет от Хис-Гул, подлостта на вещицата Уса, страха на всички хора или добротата и отдадеността на каузата на Елия? Развитието на историята зависи от твоя избор!

Книгата-игра е изключително интересна! „Зъби“ е от произведенията, в които искаш час по-скоро да разбереш какво ще стане на финала. Дали сюжетът, развоят и развръзката на историята бяха очаквани? Абсолютно не! До последно нямах идея как ще приключи тази неравна битка между доброто и злото, безкористното и чудовищното. Общоизвестните вампирски елементи като сребро, чесън, ухапване, дървен кол в сърцето и отровена кръв бяха предвидими, но те съвсем не бяха в основата на определящите действието фактори, което беше вълнуващо и създаващо допълнително сладко напрежение за мен.

Играта беше сравнително лесна, но много увлекателна, което дава възможност ако се задълбочиш – да взимаш правилните решения и да вървиш стремглаво напред, а евентуалният фатален край да настъпи възможно по-късно. За мен беше предизвикателство и удоволствие, тъй като това беше една от малкото книги-игри, които прочетох почти до край, без да стигна до фаталната развръзка едва ли не веднага след началото.

Препоръчвам горещо книгата-игра „Зъби“, защото е вълнуваща история за доброто и злото, любовта и отдадеността и игровите моменти помагат още повече за обогатяването ѝ. Страхотна комбинация за любителите на жанра!

Книгата може да бъде закупена ОТТУК.

9.8ОЦЕНКА

НАШАТА ОЦЕНКА

ЗЪБИ

От 13 години вампирката Елия е окована в подземие, приучавана да пие животинска кръв и да превъзмогва жаждата си за човешка. Сега нейните господари нямат друг избор освен да и се доверят и да я пуснат на свобода, за да открие и спаси дъщерята на барона. Но може ли да се разчита на една вампирка? Пригответе се за една дълга нощ, забулена в мистерия, наситена с опасности и жадна за кръв!

Предимства

  • Добре оформеният игрови елемент помага да се движиш по-леко и да следиш внимателно показателите, които са важни за развоя на събитията

Недостатъци

  • На места действието е малко по-дълго, но това не влияе чак толкова върху сюжета или начина на игра

ОЦЕНКАТА СЕ БАЗИРА НА СЛЕДНИТЕ КОМПОНЕНТИ:

История
9.8
Атмосфера
9.8
Игрови елементи
9.8

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар