Ролеви игри

С полъх на легенда – Фентъзи Ролевата игра Dungeons & Dragons (D&D) през тази 2024 година чества своя 50 годишен и златен юбилей!

0
Споделяния
0Точки

Забележка към читателя: D&D е замислена и създадена на 27 Януари 1974. На същия този ден, но през сегашната 2024 година, тази Ролева игра навършва цели 50 години от своето стартиране в Америка в средата на 70-те, и по-конкретно в щата Уисконсин. И някъде там, от щата Уисконсин, после тази игра успява да покори и да завладее целия познат игрови свят…

***

И така, добре дошли в играта Dungeons & Dragons – но какво и защо я прави толкова добра, че хората продължават да я играят вече петдесет години?

За да отговорим на този въпрос, трябва внимателно да се вгледаме в историята й, за да открием нейните качества, които я издигат пред останалите. За целта, да се върнем в годините на нейното създаване, когато визионерът Гари Гигакс прави нещо ново и нечувано дотогава и създава първата по рода си настолна ролева игра, която се печата първоначално в 1000 кутии.

Гигакс и неговият приятел Дейв Арнесън, с когото написват играта, не са и предполагали за нейния толкова голям успех и превръщането й в крайпътен камък в историята на ролевите игри, които всъщност тогава още не са и съществували!

Годината е едва 1974 и на мода са били само военните стратегически игри, които се играят на огромна карта, по която се местят фигурки на армии и пълководци. „Това, което сме направили – твърдял навремето Гигакс – ще си го купят само колекционерите на стратегически игри!“

Но се получава точно обратното, всички любители на военни стратегии били възмутени, че се променят идеите на тяхното хоби, а всички останали били в луд възторг, че са открили едно ново забавление.

На практика се получило така, че Гигакс станал родоначалник на един съвсем нов тип игри, а именно Role Playing Games, които в момента са съвсем отделен клон на развлекателната индустрия. Това е така, защото в тези игри има и пионки, и фигурки, и зарчета, и карти, но има и литература, много четене, математика и проникващо въображение.

Самата система всъщност се е казвала първоначално „Фентъзи Ролева Игра“, но съпругата на Гари, Мери Гигакс, я прекръстила на „Подземия & Дракони“, след като една нощ не спала, за да играе с мъжа си и неговите приятели.

***

Но защо „подземия“ и защо „дракони“?

Ето как, с простички думи и на достъпен език, се обяснява всичко, на което се гради цяла една игрова индустрия. Основната идея е и си остава потапяне в атмосферата на едно мрачно подземие, в което е пълно с чудовища, а по стаите са скрити съкровища. Разбира се, както всяко хубаво нещо, и тук… има още!

„Простичкото подземие“ се превръща в гигантски комплекс, а за по-опитните играчи вече съществували цели светове за игра. Навярно повечето от Вас са чували за невероятните Forgotten Realms, Eberron, Planescape, Birthright, Ravenloft, Dark Sun, DragonLance и още други сетинги за игра, все по системата на Dungeons & Dragons.

По някой от тези светове има не само модули, но и цели книги, филми и компютърни игри. И все пак, както всичко друго, така и „Подземията“ търпят развитие. Докато се стигне до сегашния най-познат пети вариант е изминало страшно много време!

Цели 50 години, през които мнозина творци са дали по нещо от себе си, много играчи са пропуснали съня, за да играят, много художници са рисували, и много дизайнери са умували над точки за умения и всякакъв вид изчисления на показатели и донастройки с числа…

У нас, в България, за тази игра се разчу (и играта може би навлезе) най-вече чрез компютърните игри (заглавия като Eye of the Beholder, Baldur’s Gate, Planescape: Torment и други). За жалост, ние, българите, изпуснахме цялата западна мания и треска по Ролевите игри – първо, защото не сме живели в Америка през онези години, в които играта се е развивала, и второ – всичко западно у нас преди 1989-а беше забранено и дори се криеше…

Все пак, когато погледнем през призмата на времето, ние няма как да не забележим, че D&D не е просто игра, а мащабна трансформация на идеи, събития и личности. Тя не просто оформя цялата култура в играенето на Ролеви игри (за справка, през 2024 г. всяка втора компютърна игра претендира да е „ролева“), ами самата D&D се оказва мощен генератор (и поле за експерименти) на всякакви писатели, художници, дизайнери, просто играчи или пионери на това хоби.

***

Всичко в нея започва именно през 70-те, но пък тя се разгръща по един невероятен начин за цели поколения геймъри и страстни любители на фентъзи.

Тук е моментът и да Ви споделя, че самият жанр „Ролеви игри“ започва именно с играта на Подземия & Дракони и преди нея самото понятие „Role-Playing Games“ все още не е било измислено. Всъщност D&D е дете (или отроче) на нещо средно (или смесица) между настолна военна игра (с бойни единици и фигурки на войници, където играчът управлява сблъсъците между цели армии) и фентъзи роман или филм с измислени герои.

Самата игра може да се опише така – D&D предоставя несравним микс от приключения със стратегически елементи, доволно количество хвърляния на зарове, както и завладяващо разказване на истории, при това не просто от страна на Водещия към играчите, а и истории, разказвани и споделени между самите играчи…

Не е и тайна, че именно „Dungeons & Dragons“ сe счита за предшественикът на толкова много съвременни настолни и видео игри и жанрове, но пък тази игра си остава един реален гейминг продукт със собствен лиценз, лого и дизайнерска компания. За всяко едно от всичките пет издания на D&D до момента ние ще напишем серия от поредица статии, посветени на годишнината от D&D!

В момента, данните са от Уикипедия, играчите на D&D по света наброяват над 20 000 000 от целия свят. Актуалната версия на играта (или тази, която в момента се играе и се предлага официално на пазара) е 5-та подред, като за най-успешни D&D рилийзи се смятат 2-ра (играна повече от 22 години) и 3-та (играна в периода 2000 – 2008 година). Както по-горе споделихме, предстоят статии за всички D&D издания: по една отделна статия за всяко едно издание от 1974 до сегашната 2024!

Dungeons & Dragons е преведена на 14 езика (в това число на иврит, на японски и на норвежки, вкл. и на български език – с превод на нейното първо издание в сайта „Читанка“ от ТОЗИ линк: https://chitanka.info/text/2367-narychnik-na-igracha), а самата игра включва множество и различни форми и начини, по които може да бъде изиграна или демонстрирана.

Освен при компютърните игри, през годините играта е оставила своя отпечатък и в литературата, киното, телевизията, а днес в интернет съществуват хиляди сайтове, посветени или вдъхновени от „Подземията“. На практика днес (и през всичките тези години) играта се играе и е била играна от над 20 000 000 души и това е изчислено статистически.

Но по-важното е, че играта на D&D е позволила на всички тези хора по цялото земно кълбо да се потопят, да преживеят и да изпитат какви ли не странни и фантастични ситуации и изобщо – да пътешестват из различни светове и реалности. Или да бъдат навсякъде другаде, освен тук и сега! Помислете за миг какво може би означава това, благодарим!

***

В следващите статии ние с Вас ще проследим пътя и триумфа на Dungeons & Dragons през годините, връщайки се до 70-те години на миналия век, когато цялата тази мания и треска е стартирала. Ще преминем през бурните 80-те, когато играта бележи най-значителния си ръст по популярност и продажби.

Ще се „отбием“ в любимите ни 90-те, за да си поговорим за успеха на Magic: The Gathering и възхода на Крайбрежните магове (компанията Wizards of the Coast, която фактически придобива D&D) и всичко за играта след 2000 г. Останете на нашия сайт, защото само при нас предстои детайлно вникване във всяко едно от всичките и настоящи до момента пет издания на Драконите.

Също така, в следващите статии, ние ще отговорим и на въпросите защо са нужни повече от едно издание на D&D, кое издание е най-добро от всички (не, не е последното, за което бъдете сигурни!), както и какво трябва да знаем, ако решим да играем на играта и сега ни се налага да се насочим към конкретно издание?

На всичко това ще потърсим отговорите обаче вече следващия път, когато ще стартираме с „Бялата кутия“ – най-старото и 0-вото издание на D&D. След него ще последват отделни и хронологични статии за първо, второ, трето, четвърто и пето издание, с което фактически последно издание и ще завърнем часовника обратно към 2024!

Останете с нас и харесайте тази първа в серията ни от нови статии за играта D&D или коментирайте, приятели. И игрите с Вас!

Какво мислиш за тази статия?

Подобни статии

Остави коментар